Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 23.08.2018. 14:30

Njemačka obećava 340 miliona eura pomoći farmerima koji su pretrpjeli gubitke zbog suše

Pretpostavlja se da je ugrožen opstanak oko 10.000 farmi ili jedna na svakih 25 u Njemačkoj.

Foto: Pixabay/adege
  • 601
  • 50
  • 0

Njemačka vlada će donijeti program specijalne pomoći u iznosu od 340 miliona eura za podršku poljoprivrednicima kojima je suša nanijela značajnu štetu rodu žitarica izjavila je ministarka poljoprivrede Julia Kloeckner

Kloeckner je rekla da se s njemačkim ministrom financija Olafom Scholzom dogovorila da federalna vlada izdvoji između 150 miliona do 170 miliona eura na ime specijalne pomoći farmerima od posljedica suše, prenosi Reuters.

Vremenska nepogoda na nacionalnom nivou 

Zajedno sa financijskom pomoći koje će izdvojiti regionalne vlade njemačkih država, ratari bi trebali dobiti oko 340 miliona eura pomoći, navela je Kloeckner u priopćenju dodavši da je proglasila ovogodišnju sušu vremenskom nepogodom na nacionalnom nivou.

"Ako je opstanak farmi ugrožen, one će se kvalifikovati za specijalnu pomoć", rekla je ministrica.

Nezapamćena suša - evropski poljoprivrednici pred bankrotom, nemaju čime hraniti stoku

Pretpostavlja se da je ugrožen opstanak oko 10.000 farmi ili jedna na svakih 25 u Njemačkoj. "Od vitalne je važnosti da farme koje se suočavaju sa zatvaranjem dobiju pomoć što je prije moguće" poručila je Kloeckner.

Gubitak zarade od najmanje 30 posto

Udruženje njemačkih farmera DBV je zatražilo oko milijardu eura posebne pomoći za poljoprivrednike nakon ogromnih gubitaka usijeva ovog ljeta. Očekuje se da će njemačka žetva žitarica za 2018. godinu biti manja za oko 22 posto nakon toplotnog udara i suše, priopćilo je udruženje DBV.

Stočare naročito pogađa desetkovan rod žitarica, i manjak slame i sijena za ishranu stoke, pa su prisiljeni smanjiti svoja stada i slati grla na klanje zbog visokih cijena hrane, navode iz DBV-a. Procjenjuje se da su farme u Njemačkoj pretrpjele gubitak zarada od najmanje 30 posto.

 


Tagovi

Suša Pomoć Šteta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.