Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov na vukove
  • 29.08.2021. 07:30

Njemačka ministrica poljoprivrede predlaže odstrijel vukova u nekim regijama

Vukovi su 2020. u Njemačkoj ubili gotovo četiri tisuće životinja na ispaši, točnije, njih 3959. Julija Klöckner je stoga tražila da u područjima gdje njihova populacija nije ugrožena treba hitno provesti regionalno upravljanje.

Foto: Depositphotos/Iliuta
  • 204
  • 279
  • 0

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner, zbog sve veće štete uzrokovane napadima vukova, izjasnila se za lov na te divlje životinje u nekim regijama.

Prema njezinim riječima, ne radi se o istrebljenju vuka, ali ako se ne želi odustati od ispaše stoke u nekim regijama, mora se djelovati, piše topagrar

Njemačko udruženje poljoprivrednika poziva se na najnovije statističke podatke Federalnog centra za dokumentaciju i savjetništvo o vukovima (DBBW), prema kojima su vukovi 2020. u Njemačkoj ubili gotovo četiri tisuće životinja na ispaši, točnije, njih 3959.

Ozbiljan rizik za stoku

U odnosu na prethodnu godinu, riječ je o šteti većoj za 37 posto. U udruzi su upozorili da se broj napada vukova gotovo udvostručio u samo dvije godine. Nastavi li se ovaj trend, životinje na pašnjacima bit će u ozbiljnom riziku. U travnju su zbog tog razloga stočari prosvjedovali na ulicama. 

Klöckner je stoga tražila da u područjima gdje ima mnogo vukova i gdje njihova populacija nije ugrožena, treba hitno provesti regionalno upravljanje. Trenutno se u toj državi mogu ubiti samo vukovi za koje je dokazano da su usprkos zaštitnim mjerama ubili, primjerice, ovce.

No, u stranci Zelenih smatraju kako ona time želi prikriti vlastiti neuspjeh u poljoprivrednoj politici. Smatraju da je Njemačka već davno mogla uvesti nacionalnu premiju za životinje na ispaši, primjerice, za jačanje gospodarskog položaja uzgajivača ovaca. 

Ministar poljoprivrede savezne države Mecklenburg-Zapadna Pomeranija dr. Till Backhaus podsjetio je kako ne postoji pravna osnova za ovakav lov na vukove. Smatra da tek kada Bruxelles potvrdi povoljan status očuvanja ove zaštićene životinjske vrste, mogle bi se poduzeti mjere za upravljanje populacijom. Kaže kako je nekoliko puta zamolio Klöckner da lobira u EU za ove aktivnosti no, do sada se nije ništa dogodilo. 

Zaštićeni u Europi

Vukovi su u Europi zaštićeni čak i kada se pojave u naseljima, a prema Europskom sudu pravde, odnosno Direktivi o staništima iz 2020. godine. 

Direktivu o staništima prvi je put usvojila EU 1992. godine i štiti preko 200 tipova staništa kao i preko 1.000 vrsta. Ona "osigurava očuvanje širokog raspona rijetkih, ugroženih ili endemičnih životinjskih i biljnih vrsta". 

Njome je odlučeno da se vuk koji zaluta "u blizinu ili u naselje ljudi, prolazi kroz takva područja ili se hrani ljudskim resursima, ne može smatrati životinjom koja je napustila svoje "prirodno okruženje" pa je stoga i dalje zaštićena.

Vukovi ne kolju dok se pare i ljubuju! A vukopsi?

Vuk je nekoć stanište imao u cijeloj Europi. U značajnim dijelovima svog izvornog područja, osobito u Zapadnoj i Srednjoj Europi, tu su vrstu ljudi sustavno lovili i konačno uklonili. Danas veće populacije postoje samo na Balkanu i u istočnoj Europi, navodi euronatur


Tagovi

Lov na vukove Odstrijel vukova Europski vuk Julia Klöckner Njemačka Populacija vukova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]