Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biomasa
  • 23.07.2020. 15:00

Nizozemska ukida proizvodnju biomase?

Bioenergija se trenutno smatra jedinim ugljično neutralnim obnovljivim izvorom i predstavlja gotovo 60% potrošnje u EU, od čega se čak 96% proizvodi u Evropi. U Nizozemskoj taj udio od 2018. godine iznosi 61%, a najveći dio uvozi se u obliku drvenih pelata iz Estonije.

Foto: Jumpstory
  • 144
  • 11
  • 0

Nizozemska bi trebala što prije ukinuti upotrebu biomase za proizvodnju električne energije, poručili su to iz Socio-ekonomskog vijeća (SER) nizozemske Vlade.

"U hemijskoj industriji, građevinskom sektoru i poljoprivredi, biološki materijali presudni su za prijelaz na kružnu ekonomiju, ali trajno proizvedena biomasa je previše oskudna da bi se nastavila koristiti za proizvodnju električne energije, za koju postoje druge nisko-ugljične i obnovljive alternative“, navode u izvještaju predstavljenom početkom mjeseca.

Stručnjaci smatraju i kako milijarde evra subvencije namijenjene postrojenjima takođe treba ukinuti, a novac podijeliti kompanijama i zaposlenima.

Burna rasprava u Vladi

Izvještaj vladine savjetodavne grupe samo je još jače podstakao burnu javnu raspravu o održivosti biomase koja je proteklih mjeseci prekomjerno pala u Nizozemskoj.

Još u maju, Eric Wiebes, nizozemski ministar privrednih poslova i klimatske politike, rekao je da je ona ključna za postizanje ciljeva zemlje u pogledu obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija ugljika.

"Ako želimo postići klimatske ciljeve, za sada će nam ona biti jako potrebna", poručio je Wiebes, naglašavajući da su peleti koji se koriste u elektranama preostalo drvo iz te industrije.

Bio briketi i bio peleti - goriva nastala od biljnog materijala

Ministrovi komentari pokrenuli su studiju Nacionalnog instituta za analizu strateške politike u područjima okoliša, prirode i prostornog planiranja (PBL) u kojoj je učestvovalo 150 različitih organizacija i stručnjaka.

Njihovi zaključci dolijevali su samo ulje na vatru jer su smatrali kako različiti oblici proizvodnje i upotrebe energije nisu uporedivi. Vlada je na to reagovala oštro naglašavajući važnost biomase u postizanju ciljeva zemlje o smanjenju emisija, ali ekolozi su uzvratili da se smanjenje ugljika događa samo na papiru.

60% potrošnje u EU

Nizozemska rasprava mogla bi unaprijediti razvoj na nivou EU, gdje se održivost biomase u energetske svrhe preispituje.

Evropska unija dodala je kriterije o održivosti njene upotrebe u posljednjoj reviziji EU direktive, dogovorenoj prije dvije godine. Međutim, ekološke grupe upozorile su na neusklađenost između bioenergetske politike i njenih dugoročnih klimatskih ciljeva.

"Kontinuirano pratimo potražnju za biomasom u zemljama EU, kao i njihovu održivost kako bi bolje razumjeli i nadgledali potencijalne rizike za klimu i bioraznolikost“, pojašnjavaju iz Evropske komisije te dodaju kako će cijeli izvještaj objaviti na kraju ove godine.

Bioenergija se trenutno smatra jedinim ugljično neutralnim obnovljivim izvorom i predstavlja gotovo 60% potrošnje u EU, od čega se čak 96% proizvodi u Evropi. U Nizozemskoj taj udio od 2018. godine iznosi 61%, a najveći dio uvozi se u obliku drvenih pelata iz Estonije, navodi Euractiv.

Njeno ukidanje značiti će dodatna ulaganja u druge obnovljive izvore kao što su to solarni paneli i vjetroagregati koji su puno skuplja alternativa

U očekivanju nove vladine politike, švedska energetska kompanija Vattenfall već je odlučila odgoditi izgradnju planiranog postrojenja u Diemenu.


Tagovi

Nizozemska Biomasa Ukidanje Obnovljivi izvori energije Ugljik SER Evropska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.