Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 31.01.2023. 18:00

Nitko ih ne pita? 16 ministara poljoprivrede traže veći uticaj sektora na EU zakone

Ministri poljoprivrede 16 država članica EU strahuju da će poljoprivreda i prehrambena sigurnost biti gurnuti u zapećak. Zato traže veće učešće stručnjaka

Foto: Facebook/Norbert Totschnig
  • 59
  • 5
  • 0

Ministri poljoprivrede 16 zemalja EU zatražili su na jučer održanom Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo veće pravo glasa, u odnosu na ministre zaštite životne sredine, a tiču se održivih mjera koje imaju posljedice za agrarni sektor.

Uručili su i zajedničko pismo, ministru poljoprivrede Švedske koja trenutno predsjedava Vijećem EU. U njemu navode da su svjedoci nesrazmjerne promjene prioriteta, bez potrebne usklađenosti i jednake vrijednosti između različitih, ali legitimnih ciljeva Unije, piše Euractiv. Smatraju da pojedini zakonski prijedlozi o pitanjima životne sredine, koji su doneseni ili će tek biti usvojeni, direktno utiču na ovaj sektor.

Strahuju da će poljoprivreda i prehrambena sigurnost biti gurnuti u zapećak. Austrijski ministar Norbert Totschnig, je istakao da se o agraru raspravlja u raznim formacijama Vijeća EU, ali se na kraju odlučuje bez stručnjaka.

Žele jači uticaj

Tvrde da je na dnevnom redu mnogo pitanja koja se tiču agrara, kao što su zdravlje zemljišta, obnova prirode, uklanjanje karbona, a mali je uticaj sektora. Predlažu da se formira ad-hoc radna grupa stručnjaka iz ovog resora, a koja bi se bavila i provjeravala rad ministara životne sredine na predmetnim pitanjima. Pozvali su švedsko predsjedništvo da pokrene pravnu reviziju nadležnosti o prijedlozima koji se tiču poljoprivrednog i šumskog zemljišta. 

Totschnig je izjavio da su posvećeni Zelenom dogovoru, ali klimatski i ekološki ciljevi EU moraju biti u skladu s ciljem prehrambene sigurnosti EU zbog čega žele imati jači uticaj na ova pitanja.

Uz Austriju, inicijativu podržavaju Finska, Grčka, Italija, Hrvatska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Češka, Mađarska i Cipar. S druge strane, dvije velike zemlje EU Njemačka i Francuska nisu potpisnice, kao ni Belgija, Nizozemska i Španija. 

Tko s kim (ne)surađuje?

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir je svoju odluku objasnio dobrom saradnjom s ministrom životne sredine i dodao da rado savjetuje druge zemlje kako da poboljšaju odnose između ministarstava. Treba reći da oba dolaze iz stranke Zelenih.

To nije slučaj u Austriji gdje je Toschnig konzervativac, dok ministarka životne sredine, Leonore Gewessler pripada stranci Zelenih. Ona nije bila obaviještena o pismu. Thomas Waitz, austrijski zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu, kritikovao je ovakvu vrstu pritiska.


Tagovi

Evropska unija Norbert Totschnig 16 ministara Uticaj poljoprivrede EU poljoprivreda Ministri poljoprivrede


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !