Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gikil
  • 10.01.2020. 08:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Lukavac

Nije moguće izdati okolišnu dozvolu GIKIL-u koji svejedno radi?

GIKIL je, iako je imao obavezu da u unapređenje tehnologije s ciljem reduciranja štetnog utjecaja na okoliš investira 111.354.000 KM, investirao samo 4.067.911 KM.

Foto: Facebook/Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac
  • 205
  • 11
  • 0

Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole privrednom društvu GIKIL d.o.o. Lukavac za kompleks pogona za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije koji se nalaze u ul. Željeznička broj 1, općina Lukavac, zbog neispunjavanja standarda zaštite okoliša, neizvršenja mjera za smanjenje zagađenja okoliša, i daljeg kontinuiranog zagađenja okoliša grada Lukavca, Tuzlanskog Kantona i šire.

Na osnovu okolišne dozvole od 24.1.2012. godine, GIKIL je, iako je imao obavezu da u unapređenje tehnologije s ciljem reduciranja štetnog utjecaja na okoliš investira 111.354.000 KM, investirao samo 4.067.911 KM čime je ovo privredno društvo, kako je navedeno, pokazalo krajnju neozbiljnost kada je riječ o zaštiti okoliša i nepoštivanje prava ljudi na zdrav okoliš, život i imovinu, kao osnovnih ustavom zagarantovanih ljudskih prava, stoji u saopštenju sa jučerašnje sjednice Vlade FBiH. 

Podsjetimo, nadležni federalni inspektori još su krajem augusta 2018. godine donijeli rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta. 

Obustavili rad GIKIL-a - jedina mjera kojom ih mogu natjerati da poštuju pravila

Konkretnim rješenjem, GIKIL-u je naređeno da obustavi rad do pribavljanja okolinske dozvole, kao i da izvrši identifikaciju svih vrsta otpada na lokaciji (uključujući opasni otpad), te zbrine sav opasni otpad s lokacije putem ovlaštenog operatera za upravljanje otpadom.

Oni su u oktobru uputili zahtjev za izdavanje okolinske dozvole Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ali je postupak bio prekidan zbog proceduralnih pitanja. U novembru 2018. uputili su zahtjev za odgodu izvršenja rješenja o obustavi rada. 

Sve ovo vrijeme GIKIL d.o.o. radi. Sa njihove Facebook stranice saznajemo da je tokom devet mjeseci 2019. godine iz fabrike Koksara izvezeno 340.000 tona koksa. Ukupan planirani izvoz za 2019. godinu iznosi 500.000 tona, što predstavlja ostvarenje poslovnog plana koji prati prošlogodišnji rezultat.

Krajem decembra 2019. godine ova je kompanija dobila Zlatnu plaketu za humanost, a povodom obilježavanja stotinu godina postojanja i rada Crvenog križa opštine Lukavac. 


Tagovi

Gikil Obustava rada Okolišna dozvola Zagađenje okoliša Koksara


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.