Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansiranje
  • 02.02.2023. 12:00

Nije ispoštovan ni minimum poljoprivrednog budžeta

Poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine su nezadovoljni usvojenim poljoprivrednim budžetom

Foto: Renata Prusina/Arhiva Agrokluba
  • 136
  • 14
  • 0

Poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine su očekivali veća izdvajanja iz Budžeta za poljoprivredu. Međutim, usvajanjem amandmana uvećan je za četiri miliona KM umjesto za obećanih 42 miliona KM. Sada iznosi 164 miliona umjesto 202 miliona KM koliko su poljoprivrednici očekivali, izvještava RTVTK.

Nije ispoštovan ni zakonski minimum

Nedžad Bićo, predsjednik udruženja poljoprivrednika FBiH, je rekao da poljoprivrednici nikako ne mogu biti zadovoljni.

"Ni sa 202 miliona se ne možemo biti zadovoljni, jer znamo kakvo je vrijeme iza nas i kakvo je ispred nas. 202 miliona KM su samo onaj zakonski minimum od tri posto što se iz budžeta izdvaja za poljoprivredu."

U ovogodišnjem budžetu poljoprivrednici nisu dobili ni taj zakonski minimum. Poljoprivrednik Eldin Glibanović takođe nije zdovoljan dodjeljenim sredstvima. On ističe da su očekivali više od Vlade i Ministarstava. Kaže da se poljoprivreda sve više propada i da se ljudi više ne žele baviti time.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić podržava eventualne proteste ako se poljoprivrednici odluče na taj korak. Prema njegovim riječima novac je otet iz ruku poljoprivrednika i usmjeren na druga mjesta.Naveo je da su uložili amandmane koji bi omogućili isplatu 40 miliona poticaja u poljoprivredi.

Da četiri miliona KM nije dovoljno sredstava za poljoprivredu svjestan je Admir Čavalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Ističe da bi se novac za poljoprivredu trebao osigurati na drugi način, ali je bitno naglasiti da je prošao amandman za poljoprivredu koji povećava za četiri miliona. Sugerisao je kantonima da modeliraju svoju kantonalnu politiku tako da pomognu poljoprivrednicima.

"Znamo da to nije dovoljno, ali to je nastavak podrške poljoprivredi i treba na rebalansu povećati te iznose. Kroz podršku kantonima od 200 i više miliona KM svaki kanton sada ima mogućnost sa federalnim sredstvima da daje izdašnije poticaje za poljoprivredu."

Poljoprivrednici su najavili da će poduzimati dalje korake i boriti se da dobiju sredstva koja im pripadaju.


Tagovi

Poljoprivredni budžet Poljoprivrednici FBiH Nedžad Bićo Poticaji za poljoprivredu Protesti poljoprivrednika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete