Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 13.04.2023. 11:00

Nezapamćena tragedija: Izgorjelo 18.000 krava u eksploziji i požaru

Eksplozija i gusti crni dim se mogli vidjeti na udaljenosti većoj od 400 kilometara.

Foto: Printscreen
  • 350
  • 40
  • 0

Eksplozija i požar su potpuno uništili farmu mliječnih krava u Dimmittu, Teksasu, SAD, a izgorjelo je najmanje 18.000 krava, izvještava Farmers Weekly. Eksplozija je zatresla obližnje kuće, a mogla se vidjeti na udaljenosti većoj od 400 km.

Vatra se brzo proširila, a plamen i dim su zarobili radnike koji su pokušavali da oslobode životinje. Vatrogasne jedinice su se morale posvetiti spašavanju radnika iz požara. Jedna žena je prevezena u bolnicu te je u kritičnom stanju.

Ukupan broj uginulih životinja tek treba da bude potvrđen. Lokalni zvaničnici navode da je preživio mali broj od ukupno 20.000 krava na farmi.

Kvar na mašini

Policija sumnja da je do eksplozije i požara došlo zbog kvara na mašini čiji dio se pregrijao prije eksplozije. Sumnja se i da je došlo do zapaljenja gasa, što je uzrokovalo vatrenu kuglu koja je progutala objekt i stoku u njemu. Na društvenim mrežama se piše kako je kvar nastao na vakuumu za usisavanje gnojnice i mokraće, a do eksplozije je došlo zbog zapaljenja metana. 

Šerif policije okruga Castro Sal Rivera nije želio spekulisati o broju nastradalih grla. Naglasio je da ima preživjelih životinja, a neke su pretrpjele teške povrede i morat će biti eutanazirane. Pokrenuta je istraga o uzroku požara.

Najveći takav požar u SAD-u

Smatra se da je ovo najveći pojedinačni slučaj uginuća goveda u SAD-u otkako je Institut za dobrobit životinja sa sjedištem u Washingtonu počeo pratiti požare u štalama i farmama 2013. godine. 

Prethodni najveći požar dogodio se 2020. godine na farmi mliječnih krava u državi New York koji je progutao oko 400 životinja.

Na snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama vidi se gusti dim i čuje agonija životinja koju guta požar. 


Tagovi

Požar Farma krava Izgorjele krave Teksas Požar na farmi Kvar na mašini Uzrok požara Tragedija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]