Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komisija na terenu
  • 06.07.2022. 10:00
  • Sokolac

Nevrijeme poharalo sokolačka sela, velike štete na usjevima i voću

Opštinska komisija za procjenu štete danas će obići teren. Grad je pričinio velike štete na usjevima, plastenicima i voćnjacima

Foto: Depositphotos/adam_r (ilustracija)
  • 157
  • 39
  • 0

Olujno nevrijeme praćeno gradom koje je jučer u popodnevnim satima zahvatilo Sokolac, nanijelo je veliku štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima. Kako je rekao načelnik ove opštine Milovan Bjelica osim centralnih gradskih područja, nevrijeme je zahvatilo sela od Čavčeva polja na Ravnoj Romaniji, dijela Glasinačkog polja, dio sela u mjesnoj zajednici Knežina i u dijelu mjesne zajednice Sokolovići, do sela Kalimanići.

On je najavio da će komisija za procjenu štete danas obići teren, te da je velika materijalna šteta pričinjena na usjevima, plastenicima i voćnjacima.

Stradao i kukuruz

Prema riječima mještanina Podromanije Radomira Ponjaraca, grad je u ovom selu prekrio puteve i zabijelio se na imanjima.

"Led je pobio sve što sam zasijao, na površini od pet dunuma kukuruza, dva-tri dunuma krompira, kao i sve ostalo sitno povrće", istakao je Ponjarac.

Strijelci "Protivgradne preventive Republike Srpske" ispalili su 114 protivgradnih raketa. Dejstvovali su sa 28 raketa u Derventi, 24 u Doboju, 14 u Bratuncu, 12 u Srebrenici, 10 u Milićima, osam u Modriči, sedam u Stanarima, pet u Srpcu, a po dvije u Prnjavoru, Brodu i Šipovu.Prijavili su jake pljuskove i pojavu sugradice na području Šipova, Modriče i Bijeljine, te kratkotrajnu pojavu grada na području Srebrenice, Dervente i Doboja.

Nevrijeme i u Srbiji

Snažno nevrijeme propraćeno gradom ponovo je pogodišlo i Šumadijski okrug u susjednoj Srbiji. Gradonosni oblaci jučer popodne nadvili su se iznad sela Plaskovac i Vinča kod Topole. Prema riječima mještana najveća oštećenja su na voću, kajsiji, nektarini, šljivi, a značajna oštećenja su i na povrtarskim usjevima, piše Toppress.

"Grad je padao oko 20 minuta, bio je veličine lješnika praćen obilnom kišom. Prve procjene su da je voće stradalo 40-50 posto, kakva je situacija i kolika su zapravo oštećenja znat ćemo danas. Plaskovac je selo u kojem se gaji mahom voće i štete su za nas poljoprivrednike velike", kaže za topolski medij Stefan Lukić.

Štete na poljoprivrednim kulturama se bilježe i u susjednom selu Vinča, a grada je tokom popodneva bilo i u selima Ovsište, Gornja Trnava, Ljubeselo, Žabari. Zbog obilnih padavina oštećena je i putna infrastruktura. Tako su brojni makadamski putevi urnisani jer je kiša nosila kamen, a jedan od tih puteva je i u Gornjoj Trnavi.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Nevrijeme Grad Uništeni usjevi Sokolac Milovan Bjelica Uništeni voćnjaci Kukuruz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !