Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u Posavini
  • 09.07.2019. 16:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tolisa, Bok

Nevrijeme kidalo plastenike i protugradnu mrežu, nosilo krovove

U Županiji Posavskoj protekle je nedjelje nevrijeme najviše zahvatilo mjesne zajednice Bok i Tolisa.

Foto: Županija Posavska
  • 239
  • 28
  • 0

Područje Županije Posavske u nedjelju, 07.07. zahvatilo je nevrijeme koje je prouzročilo štetu na stambenim i gospodarskim objektima kod pojedinih poljoprivrednih proizvođača.

Najveće štete nastale su na području Mjesne zajednice Bok kod proizvođača povrća u plastenicima gdje je njihova zastupljenost i najveća. Udari vjetra uzrokovali su kidanje folije na plastenicima, a u težim slučajevima djelomično ili potpuno rušenje metalne konstrukcije plastenika uslijed čega su nastale štete i na samoj proizvodnji povrća. 

Štete su pričinjene i kod proizvođača voća gdje je došlo do prelamanja grana ili cijelog stabla voćke. Najteže je pogođen intenzivan nasad jabuka na području Mjesne zajednice Tolisa, površine oko 2,5 ha, gdje je pod silinom vjetra došlo do pucanja konstrukcije protugradne mreže i urušavanja značajnog dijela voćnjaka

Na ostalim uzgajanim kulturama mogu se očekivati vrlo male štete, budući da je žetva ozimih kultura koje dominiraju na poljima ovog područja (pšenica, ječam i uljana repica) obavljena na oko 80-90 % zasijanih površina prije pojave olujnog nevremena. Nešto veće neovršene površine pod pšenicom ostale su na području općine Odžak. Manja oštećenja kod proizvodnje kukuruza i povrća na otvorenom polju zabilježena su na dijelu područja općina Orašje i Odžak gdje su kiša i vjetar bili praćeni tučom, radi se o manjim proizvodnim površinama.

Posljedice nevremena još će se utvrđivati i procjenjivati tijekom predstojećih dana, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.


Tagovi

Nevrijeme u Posavini Kidanje plastenika Šteta u voćnjaku Šteta na povrću Posavina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]