Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agresivna urbanizacija
  • 11.12.2019. 13:00

Nestaju plodne oranice Lijevče polja, Semberije i trebinjskog područja

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS površina poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj ove godine iznosi 971.000 hektara ili 39,60 odsto ukupne teritorije, od čega obradive površine zauzimaju nešto više od 790.000 hektara.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 255
  • 11
  • 0

Plodne oranice Lijevče polja, Semberije i područje Trebinja ugroženi su zbog ubrzane i agresivne urbanizacije koja su opet rezultat migracija stanovništva iz sela u gradove. Mineralne sirovine se eksploatiraju, na mnogim područjima se još uvijek nalaze zaostale mine pa plodne oranice Republike Srpske svakodnevno nestaju. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS površina poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj ove godine iznosi 971.000 hektara ili 39,60 odsto ukupne teritorije, od čega obradive površine zauzimaju nešto više od 790.000 hektara, piše glassrpske

Zemljišta obrasla žbunastom i drvenastom vegetacijom 

U resornom ministarstvu kažu kako migracije stanovništva iz sela u gradove dovodi do pretvaranja velikih površina obradivog zemljišta u građevinsko. "Taj proces je nepovratan i konačan jer nema mogućnosti da se određenim mjerama zemljište rekultivira i vrati u prvobitnu funkciju", upozoravaju dodajući da su oranice zapuštene i niskog stepena iskoristivosti. Mnoga su takva zemljišta obrasla žbunastom i drvenastom vegetacijom čime je povećana površina pod šumama. 

Jedan od važnih problema degradacije zemljišta, navode u Ministarstvu poljoprivrede, je i erozija.

"Posebno je izražena u sjevernom dijelu gdje je poljoprivredna proizvodnja najintenzivnija, ali i na području Hercegovine, gdje dominiraju plitka krečnjačko dolomitna, djelimično obrasla zemljišta, čiji gubitak ima velike posljedice na biodiverzitet i kvalitet života ruralnog stanovništva. Česti požari na tom području intenziviraju procese erozije, što doprinosi stvaranju goleti", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ciljevi za prevazilaženje problema 

U ministarstvu dodaju da su u cilju postizanja neutralnosti degradacije zemljišta početkom prošle godine izradili izvještaj "Neutralnost degradacije zemljišta u RS" kojim su definisana spomenuta kritična područja te određeni ciljevi za prevazilaženje ovog problema u budućnosti.

Također, ove godine usvojene su i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisan i pojašnjen pojam "degradacije" i pojačana kontrola i nadzor zaštite nad zemljištem. Pokrenuta je i izmjena Zakona o šumama i šumskom zemljištu, a kojim se takođe pojačava zaštita ovog značajnog resursa.


Tagovi

Agresivna urbanizacija Plodno zemljište Lijevče polje Semberija Trebinje Migracije stanovništva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.