Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvije nesreće
  • 17.01.2022. 09:00

Nesreće na bh. lovištima: Jedan lovac stradao, drugog napao vepar

U Rogatici je stradao lovac, kojeg je nehotično upucao kolega. Skoro u isto vrijeme stigla je i vijest o drami koja se odvijala u lovištu nedaleko od Žepča, gdje je vepar napao lovca

Foto: Depositphotos/river34
  • 788
  • 117
  • 0

Uobičajeni nedjeljni lov u Bosni i Hercegovini jučer su obilježile dvije nesreće. U Rogatici je stradao lovac, kojeg je nehotično upucao kolega. Skoro u isto vrijeme stigla je i vijest o drami koja se odvijala u lovištu nedaleko od Žepča, gdje je vepar napao lovca. 

Tragedija kod Rogatice 

Višegradska policija jučer je uhapsila jednu osobu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nehatno lišenje života. 

Sumnja se da je lice V .Đ. dana 16. januara 2022. godine u prijepodnevnim satima u mjestu Stari Brod, općina Rogatica, upotrebom vatrenog oružja lišilo života S.N.. Lice je osumnjičeno za krivično djelo nehatno lišenje života”, saopćeno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama od izvora bliskog istrazi, uhapšeni i nastradali su lovci.

Ranjena zvijer napala lovca 

U drugoj nesreći koja se desila iznad Trebetovića u Aleksića šumi, kod Žepča, ranjeni vepar je nanio povrede Kerimu Alajbegoviću

Prema svjedočenju članova Lovačkog društva "Orlovik" u hajci koja je trajala dva sata uspjeli su raniti divlju svinju tešku 200 kilograma. Međutim, sreća je bila kratkog daha. Zvijer je napala njihovog kolegu te mu nanijela povrede. 

Vepar nanio povrede lovcu (Foto: Depositphotos/budabar)

Zahvaljujući pribranosti i brzoj reakciji, Alajbegoviću su kolege ukazale prvu pomoć i povezli ga prema kolima hitne pomoći. Povrijeđeni je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, a nakon pregleda je upućen na kućno liječenje, potvrdili sui z Lovačkog društva. 

"U današnjem lovu od strane divljeg vepra povrijeđen je lovac naše sekcije Kerim Alajbegović, koji je nakon povreda prebačen u KBZ, a nakon ukazane ljekarske pomoći isti je otpušten i nalazi se u svojoj kući. Našem lovcu Kerimu želimo brz oporavak i povratak u lov", objavio je na Facebooku predsjednik žepačke sekcije Nijaz Muslić.

Nesreće i u regionu

Nažalost ovo nisu ovo jedine lovačke nesreće koje su se desile u prvoj polovini januara ove godine. Jučer popodne došlo je i do tragedije Kuršumliji, na lovištu u dijelu između Rudara i Prolom Banje u susjednoj Srbiji, u kojoj je stradao Zoran S. (40).

Lovac se sageo da naloži vatru, a njegov kolega R.G. je pucao misleći da je divlja svinja i upucao ga direktno u grudi.

Prije šest dana u Karlovcu u Hrvatskoj je ranjen 18-godišnji lovac. Metak kojim je povrijeđen ispalio je njegov 25-godišnji kolega kada je pucao na divljač te je zrno prošlo kroz životinju i lakše povrijedilo mladića. 

Pravila sigurnosti

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, treba podsjetiti na osnovna pravila sigurnosti. Prema pravilniku o načinu upotrebe koji je na snazi u FBiH, lovačko oružje i naboji mogu se upotrebljavati ako njihova upotreba ne ugrožava sigurnost ljudi ili imovine.

Nije ih dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjene vidljivosti uzrokovane klimatskim nepogodama (padavine, magla, vjetar i sl.) te noću. Kao noćno vrijeme drži se period od dva sata nakon zalaska sunca do dva sata prije izlaska sunca.


Tagovi

Nesreća Lov Lovačko društvo Kerim Alajbegović Zoan S Rogatica Žepče Kuršumlija Karlovac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete