Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi protesti
  • 23.04.2021. 14:15

Nema uvođenja zaštitnih mjera do daljnjeg, tone voća i povrća i dalje čekaju na izvoz

Dok se pitanje zaštitnih mjera ne riješi, farmeri i dalje ostaju sa znatnim viškovima proizvedene robe koje nemaju mogućnosti plasirati.

Foto: Bojan Kecman (ilustracija)
  • 68
  • 121
  • 0

Poljoprivrednici se u narednom periodu pripremaju da izađu na ulicu i protestuju zbog neodgovarajućeg ponašanja ministara u Federaciji Bosne i Hercegovine jer oni, prema riječima predsjednika Saveza udruženja poljoprivednih proizvođača RS, Stojana Marinkovića, ne rade u korist naroda u BiH.

Nove blokade graničnih prelaza najavljene su za 04. maj ove godine jer u Savijetu ministara nije podržano uvođenje zaštitnih mjera na uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Evropske unije, zajednički je stav udruženja koja okupljaju domaće farmere, iz Republike Srpske i iz FBiH.

Kako navodi Srna, u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da argumenti ministara iz FBiH nisu tačni i kako ovim potezom ustvari samo potvrđuju da oni "ne rade u korist napaćenog naroda i da je ovaj potez isključivo na štetu najbrojnije populacije u našoj zemlji".

Za godinu dana nije ništa postignuto !?

"Vladajući su svojim neodgovornim ponašanjem i nečinjenjem u skladu sa Zakonom o vanjskotrgovinskom poslovanju i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prisilili nas poljoprivredne proizvođače da izađemo na ulicu i da tamo pokušamo da ih natjeramo da rade u korist svih nas", razočarano je istakao Marinković. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, naglasio je kako su izgubili strpljenje jer su nadležni imali godinu dana, a kako nisu ništa uradili za to vrijeme ljudi će početkom idućeg mjeseca izaći na ulice. 

"Ako je uvođenje zaštitnih mjera u suprotnosti sa evropskim pravilima, a nije, onda je trebalo da pronađu neko drugo rješenje", smatra Bićo, dodajući da ovo nije Eldorado i "nečija prćija".

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, izjavio je juče da kolege iz Federacije BiH na sjednici Vijeća ministara nisu podržali informaciju o poduzetim mjerama zbog aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU. Košarac je odbacio njihove argumente kada kažu da su oni u suprotnosti Europskoj komisiji uvođenjem privremenih mjera ili eventualnim izmjenama SSP-a.

U najavi novi protesti, ako nadležni ne odreaguju na zahtjeve poljoprivrednika?

Podsjetimo, još na početku godine nadležne institucije nisu se slagale sa stavovima poljoprivrednih proizvođača. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatrali su kako bi uvođenje prelevmana i povećanje carinskih stopa na deset odsto, ozbiljno narušilo međunarodne ugovore koje naša zemlja ima potpisane.

U međuvremenu dok se to ne riješi, farmeri i dalje ostaju sa viškovima proizvedene robe. Riječ je o znatnim količinama litara mlijeka, kao i tonama voća i povrća koje nemaju mogućnosti plasirati. 


Tagovi

Novi protesti Argumenti ministara Nedžad Bićo Stojan Marinković Zaštitne mjere Poljoprivredni proizvođači Međunarodni sporazumi Viškovi robe


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.