Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 17.03.2020. 19:00

Nema poskupljenja za najvažnije životne namirnice

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku da sve osnovne životne namirnice, kao i higijenske potrepštine, ostanu na nivou na kom su bili 5. marta 2020. godine.

Foto: Vlada FBiH
  • 60
  • 6
  • 0

Prema odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, od ponedjeljka, 16. marta ove godine, svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i najvažnije higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druga pravna i fizička lica, koja obavljaju trgovinu na veliko i na malo, ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta tekuće godine, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Na listi proizvoda na koje se primjenjuju mjere neposredne kontrole cijena su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od njih, šećer, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i riblje prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.
 
Takođe, na listi se nalaze i sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.

Za realizaciju i nadzor nad sprovođenjem ove odluke zadužuju se federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija.
 


Tagovi

Cijene proizvoda Tržišna inspekcija Sredstva za dezinfekciju Lista proizvoda Zakon o kontroli cijena Pekarski proizvodi Životne namirnice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

53


Glasova: 22

Da 41,5%

Glasova: 22

Ne 41,5%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,0%

Pregled ankete

Pregled ankete