Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prazne police
  • 01.03.2023. 15:00

Nema paradajza i paprike? Neka jedu repu, poručuje britanska ministrica

Na policama trgovina u Velikoj Britaniji nedostaje povrća poput paradajza, paprike, krastavaca. Uvoznog nema zbog vremenskih prilika, a domaće im je preskupo?

Foto: Depositphotos/olgashash/Flickr/UK Government
  • 55
  • 4
  • 0

Veliku Britaniju pogodila je nestašica svježeg povrća, najviše paradajza, paprike i krastavaca, ali i voća. Do ovoga je došlo, kažu u udruženju trgovaca BRC, zbog loših vremenskih uvjeta na jugu Evrope i u sjevernoj Africi. Police tamošnjih velikih supermarketa uključujući Aldi, Asda i Tesco mogle bi ostati prazne čak idućih mjesec dana. 

Došlo je i do nestašice poriluka što bi se moglo značajno odraziti na današnju proslavu Dana svetog Davida u Walesu, piše DailyMail.

Kupovati sezonsko

"Trgovački lanci i dalje uvoze previše proizvoda. Zapravo trebamo jesti više sezonskog voća i povrća i podupirati naše britanske poljoprivrednike", reagirala je konzervativna zastupnica Selaine Saxby. S njom se složila i ministrica okoliša, Therese Coffey koja se pri tom nespretno izrazila i postala predmet šale na društvenim mrežama. 

"Mnogi bi sada radije jeli repu nego razmišljali o salati i paradajzu", rekla je misleći na korjenasto povrće koje je zimi dostupno u njenoj zemlji. Tvrdi da je svjesna da potrošači žele imati izbor tokom cijele godine. 

Nakon mnogobrojnih reakcija, glasnogovornik Downing Streeta rekao je da je ministrica samo htjela podsjetiti na povrće koje raste u Velikoj Britaniji. "Svako na kraju odlučuje o tome koje će namirnice kupiti", dodao je i istaknuo da nestašica nije povezana s Brexitom.

Sarađivati s poljoprivrednicima

Osim poruke potrošačima, važnija je ona koju je britanski ministar hrane i poljoprivrede Mark Spencer poslao trgovcima. Ove se sedmice sastao s direktorima velikih britanskih trgovina mješovitom robom kako bi čuo što rade kako bi ublažili probleme sa snabdijevanjem, piše Reuters.

"Zamolio sam ih da preispitaju kako sarađuju s našim poljoprivrednicima od kojih kupuju voće i povrće, a da bi mogli dodatno ojačati našu spremnost za ovakve neočekivane incidente", rekao je u izjavi.

Naime, poljoprivrednici tvrde da trgovci nisu spremni platiti višu cijenu domaćih proizvoda do koje je došlo zbog većih troškova uzgoja u staklenicima i plastenicima. 

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Therese Coffey Neka jedu Sezonsko povrće Nestašica povrća Kupujmo domaće Povrće zimi Turnips


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete