Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Završen sastanak
  • 03.07.2023. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Nema dogovora o otkupnoj cijeni pšenice, zakuhali i oko uvoza

Nije bilo mirno danas u Bijeljini. Sastanak, tvrde poljoprivrednici, završen bez ikakvih zaključaka.

Foto: MPVŠ RS
  • 4.385
  • 230
  • 0

Prvi pokušaj dogovora o otkupnoj cijeni ovogodišnjeg roda pšenice je propao. Sastanak u Bijeljini, kojem su prisustvovali poljoprivrednici te ministri Savo Minić i Staša Košarac završen je bez konkretnog zaključka kada je riječ o ovoj tački koja se našla na stolu.

"Ostajemo pri stavu da otkupna cijena pšenice bude 0,45 KM/kg, država nek lupa glavu šta će s nama i sa pšenicom. Sljedeće sedmice ćemo prijeći u malo radikalnije stvari. 'Žitopromet' ovdje prima pšenicu, a ne zna se cijena", rekao je za Agroklub predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice", Savo Bakajlić.

Bakajlić i Košarac mogli bi na sud

Sastanak, kako navodi, nije prošao u mirnoj atmosferi, a zbog čestih prigovora, dobio je i najavu da bi mogao završiti na sudu i to od državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca.

Ministar prvo nije htio na njivu, pa poslao fotke s kombajna

"Tražio sam ispred udruženja iz cijele BiH da se zabrani uvoz. Oni su samo ćutali. Ministar Košarac je rekao samo da će me tužiti jer 'ne može riješiti' sa mnom, ja sam mu odgovorio da se sve može riješiti i da ode ako ne zna kako", kaže Bakajlić.

Sastanak u Bijeljini

Osim pšenice, razgovarano je i o afričkoj kugi svinja koja se proširila na više od 40 žarišta, a najveći broj je upravo u Bijeljini. Ministar Minić je najavio da će proizvođačima biti nadoknađena šteta.

"Nadoknada štete poljoprivrednicima koji imaju zbog afričke kuge svinja neće umanjiti agrarni budžet Republike Srpske od 180 miliona KM", rekao je Minić koji nije imao odgovor na pitanje kada će početi isplaćivati štetu.

Pojedinci iz FBiH kupovali zaražene svinje

Nešto ranije danas, on je istakao kako su prethodnih dana imali mnogo prijava u kojima su građani naveli da nakupci iz Federacije BiH dolaze u kasnim noćnim satima i kupuju svinje zaražene afričkom kugom po povoljnijim cijenama, bez vaganja i drugih procedura.

"O tome sam lično obavijestio ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišu Karana. Prodavati zaražene životinje je nedopustivo, jer će se tako kuga proširiti na sve dijelove BiH", upozorio je Minić.


Tagovi

Otkupna cijena Cijena pšenice Savo Minić Savo Bakajlić Staša Košarac Afrička kuga svinja ASK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.