Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 11.10.2022. 15:00

Neizvjesnost podiže cijene žitarica i uljarica - koliko su otišle gore?

Na kretanje cijena najveći uticaj i dalje imaju dešavanja u Ukrajini i Rusiji

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 80
  • 21
  • 0

Zbog trenutne situacije u sukobu između Rusije i Ukrajine, povećava se zabrinutost da će Rusi zatvoriti crnomorski izvozni koridor, zbog čega su naglo porasle cijene žitarica.

Na početku ove sedmice decembarski ugovori za pšenicu na pariškom MATIF-u su dostigli iznos od 364,25 eura po toni, dok se kukuruz prodavao za 346,75 €/t.

Cijena uljane repice je iznosila 642,50 €/t.

Na čikaškoj berzi pšenica je dostigla cijenu od 355,14 €/t, odnosno poskupila je 6,11 posto. Decembarski ugovori za kukuruz su poskupili za 2,01 posto i prodavani su za 283,25 €/t, a novembarski ugovori za soju su dostigli 520,22 €/t. Sojino ulje bilježi blagi pad cijene od 0,5 posto. Zob je poskupila za 1,72 posto i prodavala se po cijeni od 273,14 eura po toni.

Hoće li crnomorski koridori ostati otvoreni?

Agrarheute izvještava da je okidač rasta, pored neizvjesnosti oko otvorenosti crnomorskih koridora, bila je eksplozija koja je djelomično uništila most na Krimu. Još će veći uticaj imati raketiranje Kijeva i drugih ukrajinskih gradova. 

Martin Griffiths, šef misije UN-a, je izrazio uvjerenje da će dogovor uz posredovanje Ujedinjenih naroda, koji omogućava ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, biti produžen, pa čak i proširen.

"U Ujedinjenim narodima imamo stav da treba težiti obnovi i prilično sam uvjeren da ćemo to postići, ali i da to treba ići dalje od ciklusa od četiri mjeseca."

Do sada izvezeno 6,2 miliona tona

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine je navelo da su 274 broda sa 6,2 miliona tona poljoprivrednih proizvoda napustila ukrajinske luke i uputila se prema Africi, Aziji i Evropi.

Podacima Državne carinske službe Ukrajine pokazuju da je od 1. jula, početka tržišne godine 2022-23., do 5. oktobra izvezeno ukupno 9,17 miliona tona žitarica i mahunarki, uključujući 468.000 tona do sada u oktobru.

Prošlogodišnji izvoz je iznosio 14,95 mil. t, od čega u oktobru 589.000 tona. Trenutni ukupan izvoz obuhvata 3,21 mil. t pšenice, 823.000 tona ječma, 5,1 milion tona kukuruza.

Izvezeno je 9,17 miliona tona žitarica i mahunarki (Foto:  Depositphoto/IgorStrukov)

Smanjen ruski izvoz

Uprkos rekordnoj žetvi u Rusiji, izvoz znatno zaostaje za prošlogodišnjim. Ipak, očekuje se da će izvoz pšenice za tekuću sezonu 2022./23. porasti za 0,3 miliona tona i iznositi 43,4 mil. t. Revizija naviše je napravljena zbog rastuće potražnje za uvozom i dobre žetve.

Koliko košta sjetva jednog hektara pšenice u BiH?

Naime, procjene za 2022. predviđaju rekordnu žetvu žitarica od 150 miliona tona, uključujući 100 mil. t pšenice. Rusija je izvezla oko 10,2 mil. t ove žitarice od jula do septembra, što je pad od 22 posto u odnosu na prethodnu godinu i pad od 14 posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Isporuke su ograničene zbog jake rublje i izvoznih tarifa.

Sjetva ozimih žitarica odgođena je zbog teške suše u ključnim uzgojnim regijama na jugu. 


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.