Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o stabilizaciji
  • 04.11.2016. 16:00

Negativne učinke SSP-a sanirati paketima podrške?

Na koje načine će se pomoći poljoprivrednicima da prevaziđu negativne efekte SSP-a, znat će se nakon 9. novembra kada se u Ministarstvu za hranu i poljoprivredu SR Njemačke održava sastanak.

Foto: vladars.net
  • 120
  • 5
  • 0

​Kako prevazići negativne efekte primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tema je kojom se od potpisivanja bave Ministarstva poljoprivrede.

Tako se ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr Stevo Mirjanić sastao sa predstavnicima Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kao i sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača (mlijeka, voća, povrća, zajednice živinara, peradara, uzgajivača svinja) s kojima je razmatrao platforme za nastup predstavnika Ministarstva na predstojećem sastanku u Ministarstvu za hranu i poljoprivredu Savezne republike Njemačke.

Sastanak u Njemačkoj 9. novembra

Podsjećamo, navedeni sastanak je epilog prethodnih razgovora sa predsjednikom Miloradom Dodikom, saveznim ministrom za hranu i poljoprivredu Republike Njemačke, Kristianom Šmitom i sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Republike Srpske. Na prethodnom sastanku sa svim predstavnicima vlasti u BiH i predstavnicima poljoprivrednika 13. jula u Sarajevu, najavljena je podrška poljoprivrednom sektoru BiH za prevazilaženje negativnih efekata primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača jednoglasno su podržali platformu, koja je orijentisana oko sljedećih elemenata:

  • finansijski paket podrške za poljoprivrednu proizvodnju,
  • rješavanje tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda i
  • investicije u oblasti prehrambene industrije.

U okviru platforme planirana je podrška ruralnom razvoju. Sastanak u Ministarstvu za hranu i poljoprivredu SR Njemačke zakazan je za 09.11.2016 godine. Na sastanak su osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, pozvani i predstavnici ministarstva na nivou FBiH kao i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Foto: vladars.net


Tagovi

SSP Negativni efekti Sastanak Njemačka Podrška


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]