• Cijene goriva
  • 05.01.2019. 15:00

Nedžad Bićo: Ako gorivo poskupi, poljoprivreda će odreagirati!

Prvo bi, prema ranijim najavama, moglo poskupjeti brašno, a potom mlijeko i mliječni proizvodi za pet do deset posto, dok bi, ako dođe do novog poskupljenja goriva, taj porast mogao biti i veći. 

Foto: Bigstockphoto/Treasurephoto
  • 109
  • 14
  • 0

S obzirom na to da je u BiH na snazi slobodno formiranje cijena, tako ni ove godine nećemo biti ni bez tzv. tihih poskupljenja, koja, kako tvrde iz udruženja za zaštitu potrošača, ponajviše pustoše novčanike. Stoga nas ove godine očekuje blagi rast cijena prehrambenih proizvoda. Prvo bi, prema ranijim najavama, moglo poskupjeti brašno, a potom mlijeko i mliječni proizvodi za pet do deset posto, dok bi, ako dođe do novog poskupljenja goriva, taj porast mogao biti i veći. 

Poljoprivrednici bi mogli reagirati na cijene goriva

"Dosta toga zavisi od cijena goriva. Ako gorivo poskupi ili bude kao sada, i poljoprivreda će odreagirati u tom pravcu", kazao je za "AvazNedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Nije moguće preživjeti u ambijentu gdje dvije prosječne plaće ne mogu pokriti potrošačku korpu. Nažalost, u toj nenormalnoj situaciji živimo već deset godina", izjavio je Marin Bago, predsjednik Udruženja "Futura" iz Mostara. Upozorava da se u našoj zemlji svakodnevno dešavaju poskupljenja i da su ona nekontrolirana.

"U godini koja je iza nas imali smo za 15 posto više cijene povrća i za 12 posto voća. Sve to čeka nas i sada, namet za nametom", kaže Bago.

Godinu iza nas obilježile su akcize i povećanje cijena goriva, koje su, prema ocjeni analitičara, visoke, s obzirom na to da je došlo do velikog pada cijene barela na svjetskom tržištu.


Tagovi

Poskupljenje Poljoprivreda Gorivo Mlijeko Voće Povrće Nedžad Bićo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi