Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Singapur
  • 16.05.2020. 15:00

Nedostaju im obradive površine - rješenje proizvodnja na krovovima?

Singapur zadovoljava samo 10% svojih potreba za hranom, a zbog nedostatka poljoprivrednih površina traže rješenja u proizvodnji na krovovima parkirališta.

Foto: Flickr/UN Women
  • 89
  • 15
  • 0

Singapur je najavio nove mjere za ubrzanje lokalne proizvodnje hrane uključujući plan pretvaranja krovova parkirališta i javnih objekata u gradska gazdinstva jer pandemija korona virusa ruši globalne lance snabdjevanja.

Porast stanovništva, klima i Covid-19 prijete zalihama hrane

Ova gusto naseljena ostrvska država-grad zadovoljava samo oko 10% svojih potreba za hranom, ali planiraju povećanje jer klimatske promjene i rast stanovništva prijete globalnim zalihama.

Kružna privreda - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

U čitavom svijetu ograničenja kretanja stanovništva zbog pandemije dovode do pucanja u poljoprivrednim i prehrambenim lancima i izazivaju zabrinutost zbog nestašice i poskupljenja.

"Trenutna situacija s Covid-19 naglašava važnost lokalne proizvodnje hrane. Biti će to dio singapurskih strategija za njeno osiguranje što će smanjiti našu zavisnost od uvoza i osigurati zaštitu u slučaju poteškoća u snabdjevanju", navela je vlada u svojoj izjavi. Ipak, prije toga, u napadima panike koji su zahvatili ostrvo, više su puta uvjeravali građane da imaju dovoljno zaliha.

Obrađuju samo 1% zemlje 

Poljoprivrednici i vlada razmatrali su načine kako riješiti nedostatak zemlje u Singapuru, gdje se samo 1% od 724 km2 koristi za poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu su troškovi veći u odnosu na ostatak jugoistočne Azije.

Kao odgovor na pandemiju, vlasti imaju za cilj ubrzati lokalnu proizvodnju u sljedećih šest mjeseci do dvije godine.

Hrana se baca, a ne stvaramo nove zalihe - popusti čvor, majstore Pero

To uključuje bespovratna sredstava u iznosu od 19,2 miliona eura za podršku u proizvodnji jaja, lisnatog povrća i ribe u najkraćem mogućem roku kao i traženje alternativnih poljoprivrednih prostora, poput industrijskih područja te slobodnih parcela.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Singapur Proizvodnja na krovovima Dostatnost hrane Jugoistočna Azija Obradiva površina Lanci snabdjevanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]