Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj bh privrede
  • 21.02.2019. 12:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Nedostaje sirovine: Treba uvezati poljoprivredu i prehrambenu industriju

Zadnjih godina smo uočili deficit poljoprivredne sirovine, te smo naš rad usmjerili na uvezivanje poljoprivrednika iz Semberije s prehrambenim kompanijama, kako bi znatno povećali konkurentnost i izvoz, rekla je Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina.

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 82
  • 2
  • 0

"Poljoprivreda i prehrambena industrija kao glavne razvojne grane regije Brčkog i Bijeljine", naziv je okruglog stola održanom u Brčkom, a kojega je organizirao BBI Business Club i BBI banka čiji je cilj razvoj bosanskohercegovačke privrede i povećanje stepena konkurentnosti na iznozemnim tržištima, navodi Akta.ba

"Imamo mnogo privrednih subjekata iz prehrambene industrije i poljoprivrede, koji su međusobno usko povezani. Poljoprivredna sirovina koja se uzgaja na području Bijeljine velikim dijelom se obrađuje u prehrambenim firmama na istom području. Međutim, zadnjih godina smo uočili deficit poljoprivredne sirovine, te smo naš rad usmjerili na uvezivanje poljoprivrednika iz Semberije s prehrambenim kompanijama, kako bi znatno  povećali konkurentnost i izvoz", rekla je Slavica Marković, direktorica Područne privredne komore Bijeljina dok je Benjamnin Vukotić, generalni direktor kompanije Bosnaplod d.o.o. govorio o izazovima i perspektivama direktnih stranih investicija pojasnivši kako je u poređenju sa državama iz okruženja, Bosna i Hercegovina dosta neorganizovana kad je riječ o poljoprivrednoj industriji. 

"Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, najčešći problem s kojim se poljoprivrednici susreću jesu propisi i zakoni koji dobrim dijelom sputavaju strane investitore u procesu ulaganja. Potrebno je da sama država počne više ulagati u poljoprivredu, pomoću znatno većih subvencija i stimulansa kako bi se otvorila nova poljoprivredna preduzeća, te time privukli i novi, strani investitori", kazao je Vukotić. 

Istakao je da je Bosnaplod d.o.o. ponovno zaživio nakon pronalaska investitora tokom Sarajevo Business Foruma, te pozvao i ostale privrednike da iskoriste priliku za učešće u istom.

Treba napomenuti kako je Aida Osmanović, rukovodilac Filijale BBI banke Brčko naglasila kako je od samog početka poslovanja glavni cilj BBI banke da pruži podršku privrednicima u cijeloj BiH. 
"Želimo privrednicima pomoći dugoročno, ne samo sa finansijskog aspekta, već i u procesu uvezivanja s drugim privrednicima i investitorima. U tom smislu, veoma smo ponosni na dostignuća Sarajevo Business Foruma, koji je poslužio kao dobra poslovna platforma i za privrednike iz regije Bijeljine i Brčkog", kazala je Osmanović.

U sklopu okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima od strane Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo kroz članstvo u BBI VIP Business Clubu,  kao i kroz učešće u ovogodišnjem 10. jubilarnom Sarajevo Business Forumu 2019, koji će se održati od 17. do 19. aprila u Sarajevu.


Tagovi

Razvoj bh privrede Deficit sirovine Bosnaplod Semberija Brčko


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.