• Neonikotinoidi
  • 17.01.2020. 17:00

Neće više biti dozvoljena primjena tiakloprida u EU

Evropska komisija odlučila je zabraniti insekticide iz skupine neonikotinoida koji sadrže aktivnu tvar tiakloprid.

Foto: Depositphotos/Katerina3
  • 83
  • 19
  • 0

Nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da tiakloprid šteti zdravlju i okolišu, Evropska komisija je predložila prošle godine u oktobru da se ne odobri produljenje insekticida koji sadrže tu aktivnu tvar, a riječ je o visoko djelotvornom insekticidu iz skupine neonikotinoida.

"Znanstveno mišljenje EFSA-e je jasno: postoje problemi zaštite okoliša vezani uz uporabu ovog pesticida, posebno njegov utjecaj na podzemne vode, ali i u pogledu zdravlja ljudi, što se odnosi na reproduktivnu toksičnost", rekla je povjerenica Evropske unije (EU) za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides, prenosi gabot.de.

Evropski sud zbog zaštite pčela potvrdio zabranu neonikotinoida

Ovaj pesticid, naglasili su, ne samo da ubija insekte koji napadaju usjeve, već šteti pčelama i bumbarima slabeći njihov imunološki sustav i narušavajući njihovu reprodukciju, što je pogubno za okoliš.

Martin Dermine, službenik za zaštitu zdravlja i okoliša iz organizacije koja radi na uklanjanju ovisnosti o kemijskim pesticidima i podržava sigurne metode održivog suzbijanja štetočina, pozdravio je ovu zabranu, govoreći za euractiv: "Tiakloprid je toksičan za oprašivače i ljude, i kao takav nema mjesta u proizvodnji hrane. Žalim što je bilo potrebno toliko vremena da Komisija i države članice donesu ovu odluku".

Inače, tiakloprid suzbija lisne uši na voćkama, paradajzu, paprici, krastavcima, lubenicama, ružama, jabučnu osicu, neke minere, krompirovu zlaticu i dr.

Aktualna dozvola za upotrebu istječe krajem aprila. Nakon tog datuma poljoprivrednici u načelu više neće smjeti upotrebljavati insekticid koji se prodaje pod trgovačkim imenima Calypso i Biscaya, pojašnjava Reuters.

U praksi, vlade zemalja EU-a imaju rok do 3. augusta da povuku dozvole za upotrebu, uz mogućnost razdoblja počeka do 3. februara 2021. godine.


Tagovi

Zabrana Evropska unija Tiakloprid Neonikotinoidi Ineskticidi


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.