Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 21.09.2018. 16:00

Neće raditi za 35-40 KM i dodatke, vruće im je teško - voćari i povrćari u velikim problemima

Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kafa, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali neće da rade i gotovo, kaže Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik.

Foto: Pixabay/andreas160578
  • 1.489
  • 117
  • 0

Berba voća i sakupljanje povrća u RS su pod znakom upitnika je nedostaje sezonskih radnika za ove poslove, tvrde poljoprivrednici koji tvrde da nitko neće raditi za dnevnicu od 35-40 KM plus hrana, prijevoz i kava. Kažu kako je sezonske radnike sve teže naći pa su prinuđeni da u nedostatku radne snage sami zasuču rukave i rade po 12 sati, iako im na parcelama fali još dosta vrijednih ruku, navode Nezavisne

"Radnici su nam najveći problem. Evo, ja sam spao na dva radnika i svi smo u godinama pa se tako jadamo jedni drugima, a mlade radne snage nema, to ni govora", kaže Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik iz lijevčanskih Gornjih Karajzovaca koji ističe da visina dnevnice nije upitna nego mnogi ne žele raditi, a često, kako komentira, kukaju da nema posla. 

"Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kafa, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali neće da rade i gotovo", kaže Popović dodavši da njegovi poznanici i komšije imaju istih problema, posebno proizvođači krompira. Kaže kako će uskoro doći i vrijeme za branje kupusa pa će tu zbilja biti problema. 

Neće raditi duže od sat, dva 

Ni u Semberiji nije bolja situacija, a Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kaže da niko danas neće da uzme motiku, kosu, grablje, da siječe kupus ili kupi krompir.

"Kad krunim kukuruze i pšenicu ne mogu naći dva čovjeka bez obzira na to koja je cijena. Daš mu za dva sata 20 KM, a on neće više da radi, hoće on sat-dva, ali čim ugrije sunce - neće", kaže Maletić za Nezavisne i dodaje da ne mogu svi raditi u kancelariji. 

Ne žele za 85KM na sat brati jagode? Ima tko hoće i za manje - roboti!

U Glamoču je počelo vađenje krompira, ali gazde po radnike idu u Šipovo i uvijek im nedostaje radne snage, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS. Navodi da je ondje dnevnica također 35 KM, a radi se od 7 do 18 sati. Kaže kako se povrtari uzdaju u mašine

Ni voćarima ne ide najbolje s radnicima, a Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je teško naći radnika jer obično dođu na jedan dan, a sutra ih nema, jer im je "vruće i teško".

"Imat ćemo problem za berbu voća, vozimo radnike tridesetak kilometara, neki su na spavanju i oni su nam najsigurniji, ali radnika uvijek nedostaje", kaže Dojčinović i komentira kako je vrlo malo mladih ljudi, a najviše onih srednje dobi i penzionera pa oni koji imaju veće zasade voća neće u optimalnom roku završiti zbog nedostatka radnika. Problem ih je, kako kaže, naučiti kako da klasiraju voće, a čim nauče odu i tako ponovo.

Razmišlja se o uvozu radne snage

Dnevnica za berbu voća je 35-40 KM i hrana, radi se devet negdje i 10 sati, a oko dva sata su predviđena za odmor. Dojčinović ističe da će voćari sa zasadom do dva hektara moći završiti poslove, a oni preko 10 hektara teško, te će za naredni period morati razmišljati o uvozu radne snage.


Tagovi

Sezonski rad Radnici Branje voća Vađenje krompira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić