Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kafa, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali neće da rade i gotovo, kaže Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik.
Berba voća i sakupljanje povrća u RS su pod znakom upitnika je nedostaje sezonskih radnika za ove poslove, tvrde poljoprivrednici koji tvrde da nitko neće raditi za dnevnicu od 35-40 KM plus hrana, prijevoz i kava. Kažu kako je sezonske radnike sve teže naći pa su prinuđeni da u nedostatku radne snage sami zasuču rukave i rade po 12 sati, iako im na parcelama fali još dosta vrijednih ruku, navode Nezavisne.
"Radnici su nam najveći problem. Evo, ja sam spao na dva radnika i svi smo u godinama pa se tako jadamo jedni drugima, a mlade radne snage nema, to ni govora", kaže Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik iz lijevčanskih Gornjih Karajzovaca koji ističe da visina dnevnice nije upitna nego mnogi ne žele raditi, a često, kako komentira, kukaju da nema posla.
"Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kafa, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali neće da rade i gotovo", kaže Popović dodavši da njegovi poznanici i komšije imaju istih problema, posebno proizvođači krompira. Kaže kako će uskoro doći i vrijeme za branje kupusa pa će tu zbilja biti problema.
Ni u Semberiji nije bolja situacija, a Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kaže da niko danas neće da uzme motiku, kosu, grablje, da siječe kupus ili kupi krompir.
"Kad krunim kukuruze i pšenicu ne mogu naći dva čovjeka bez obzira na to koja je cijena. Daš mu za dva sata 20 KM, a on neće više da radi, hoće on sat-dva, ali čim ugrije sunce - neće", kaže Maletić za Nezavisne i dodaje da ne mogu svi raditi u kancelariji.
Ne žele za 85KM na sat brati jagode? Ima tko hoće i za manje - roboti!
U Glamoču je počelo vađenje krompira, ali gazde po radnike idu u Šipovo i uvijek im nedostaje radne snage, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS. Navodi da je ondje dnevnica također 35 KM, a radi se od 7 do 18 sati. Kaže kako se povrtari uzdaju u mašine.
Ni voćarima ne ide najbolje s radnicima, a Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je teško naći radnika jer obično dođu na jedan dan, a sutra ih nema, jer im je "vruće i teško".
"Imat ćemo problem za berbu voća, vozimo radnike tridesetak kilometara, neki su na spavanju i oni su nam najsigurniji, ali radnika uvijek nedostaje", kaže Dojčinović i komentira kako je vrlo malo mladih ljudi, a najviše onih srednje dobi i penzionera pa oni koji imaju veće zasade voća neće u optimalnom roku završiti zbog nedostatka radnika. Problem ih je, kako kaže, naučiti kako da klasiraju voće, a čim nauče odu i tako ponovo.
Dnevnica za berbu voća je 35-40 KM i hrana, radi se devet negdje i 10 sati, a oko dva sata su predviđena za odmor. Dojčinović ističe da će voćari sa zasadom do dva hektara moći završiti poslove, a oni preko 10 hektara teško, te će za naredni period morati razmišljati o uvozu radne snage.
Tagovi
Autorica
18
Glasova: 11
Katastrofu, propast ćemo! 61,1%
Glasova: 5
Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%
Glasova: 1
Sve će biti isto 5,6%
Glasova: 1
Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%