Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.09.2023. 18:00

Nastavljen pad cijena žitarica, dok berba traje

Cijene padaju. Berba je u toku. Očekuje se manje kukuruza u Brazilu i veće cijene u drugoj polovini 2024. godine.

Foto: Depositphotos/roman023
  • 199
  • 11
  • 0

Cijene žitarica su u četvrtak pale na berzama, a pad se nastavio i danas. Oporavak sprečava velika ponuda, jer je žetva u toku u Evropi i SAD-u, ali i jačanje dolara. Na tržištu je velika ponuda ruske pšenice, brazilske soje i kukuruza. Egipat je od Rumunije kupio 120.000 t pšenice. Ove sedmice je očigledno da se Rusi pridržavaju dogovora o minimalnoj cijeni od 253,35 eura/t.

Nastavljen pad cijena za sve kategorije

Pšenica je nastavila blagi pad cijene u petak. Za tonu je u 14 h bilo potrebno izdvojiti 235,75 eura nakon kratkotrajnog oporavka. Isto se desilo sa kukuruzom, koji je koštao 207,25 eura/t za novembarske ugovore.

Kukuruz na pariškoj berzi:

Ovaj je trend zabilježen i za uljanu repicu koja je koštala 437 eura/t.

Koji sve faktori utječu na cijenu žitarica i uljarica i zašto uporno padaju?

Na čikaškom CboT-u cijena pšenice je bila 198,47 eura/t, dok je za kukuruz cijena 175,53 eura/t.

U padu je i cijena soje koja se spustila na 445,97 eura/t.

Soja na čikaškoj berzi:

Prošlog mjeseca je Ukrajina otvorila novi tranzitni put i bez dogovora o Žitnom koridoru. Iz luke Čornomorsk, u blizini Odese, stižu brodovi natovareni žitom. Prvi brod natovaren sa 20.000 t pšenice je u četvrtak uplovio u Bosfor, Tursku. Drugi natovareni brod je napustio luku nakon utovara žitarica i plovi put Sredozemnog mora.

Suša umanjila prinos kukuruza

Sedmična izvozna prodaja kukuruza prema USDA je pokazala 567.000 t, što je donja granica koju su očekivali analitičari. Međunarodno vijeće za žitarice ICG je povećao prognozu za globalnu žetve kukuruza u sezoni 2023/24. za milion tona na 1.222 mil. t u odnosu na avgustovsku. U septembarskom izvještaju USDA je očekivala žetvu od 1.214,3 mil. t. 

Podbacila su i očekivanja brazilske berbe za 12 mil. t manje i sada se očekuje 119 mil. t prinosa. Smanjene su ukupne površine pod kukuruzom, kao i izvozni potencijal koji je procijenjen na 38 mil. t u 2024. u odnosu na sada nedostižnih 52 mil. t koliko je bilo u 2023. godini. Očekuje se da će cijene ostati niske u prvoj polovini godine, a za drugu se očekuju rast potražnje i manju ponudu.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solsky tokom onlajn govora na sastanku Agrarnog odbora Evropskog parlamenta je rekao da su stručnjaci radili na stvaranju akcionog plana i da će ova zemlja Evropskoj komisiji i zemljama izvoznicama predstaviti listu i potreban obim poljoprivredne proizvodnje za četiri kulture - suncokreta, uljane repice, pšenice, kukuruza.

Prošle sedmice su Poljska, Mađarska i Slovačka opet uvele ograničenja za ukrajinske proizvode.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.