Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 07.04.2023. 18:00

Nastavio se pad cijena žitarica, porasla za uljanu repicu

Cijene žitarica su pod uticajem dostupnosti pšenice iz crnomorske regije. Koliko je tona pšenice na pariškom MATIF-u, a kako na čikaškom CBoT-u?

Foto: Depositphotos/sergeybutin
  • 81
  • 15
  • 0

Pale su cijene ugovora za žitarice na evropskim i američkim berzama te se priblžavaju  višemjesečnim najnižim vrijednostima. Za to vrijeme raste cijena uljane repice. 

Na pariškom MATIF-u je cijena pšenice pala za 2,75 eura i sada je za tonu potrebno izdvojiti 251,25 eura.

Bescarinski uvoz iz Ukrajine

Najviše je to rezultat dostupnosti pšenice iz crnomorske regije. Uvoz u Evropsku uniju je porast za više od 80 posto. Očekuje se da će uvoz iz Ukrajine i dalje biti bescarinski, što je doprinijelo daljem padu.

U martu je iz ove države isporučeno 7,8 miliona tona poljoprivrednih proizvoda. Od toga je 5,7 miliona tona žitarica, što je više za 12 posto nego u februaru. Oko 51 je išlo preko žitnog koridora, dok je ostatak transportovan alternativnim putevima. Ovo je najveći mjesečni izvoz od početka rata.

Egipat je kupio 300.000 t što će biti isporučeno od 10. do 20. maja, a sledećih 300.000 t do 31. maja. Rusija koja je uz Ukrajinu najveći proizvođač, dominira na tržištu i također definira cijene. 

Cijena kukuruza je pala za 3,5 eura/t i iznosi 247,75 eura/t. Veliki oporavak cijene uljane repice je obilježio ovu sedmicu. Rast od 8,5 eura povećao je cijenu na 461,5 eura/t.

Stanje na CBoT-u

Čikaški CBoT bilježi blagi pad cijene pšenice 227,30 eura/t. U SAD su uslovi za ovu žitaricu nepovoljni, na jugu je zemlja suha, dok je na sjeveru hladno.

Za kukuruz je pala na 232 eura/t, a soje na 502,22 eura/t. Jedino je porasla cijena zobi i za tonu je trebalo izdvojiti 214,67 eura.


Tagovi

MATIF CBoT Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ljubuški danas..🌞🍊 Iako se uzgoj mandarina veže uz dolinu Neretve, ona uspijeva i u Hercegovini. Premda ovdje nema velikih nasada, ne znači da ih u budućnosti neće biti. Obitelj Gujić iz Ljubuškog više od 40 godina uzgaja mandarine i dema... Više [+]