Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 31.10.2019. 10:30

Nasa satelit: Najviše požara u Evropi u oktobru imala Srbija

Senzori satelita NASA za detekciju vatre najnovije generacije registrovali su tokom oktobra čak 3.769 vjerovatnih požara u Srbiji, uglavnom na teritoriji Vojvodine.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 116
  • 15
  • 0

Proteklih dana, Vojvodina je bila područje sa najviše požara u Evropi, pokazala je mapa Američke svemirske agencije koja se ažurira na svaka tri sata.

Prema podacima MUP-a od početka oktobra u Srbiji je registrovan 3.031 požar na otvorenom, dok je od početka godine zabilježeno čak 16.861.

Požari na njivama Vojvodine - posljedica paljenja strništa

Senzori satelita NASA za detekciju vatre najnovije generacije registrovali su tokom oktobra čak 3.769 vjerovatnih požara u Srbiji, uglavnom na teritoriji Vojvodine. To je dramatično više u odnosu na druge zemlje regiona i Evrope. U Mađarskoj je u istom periodu zabilježeno 182 požara, a u Bugarskoj 641.

U srednjebanatskom okrugu uočeno je 685, u srijemskom 646, a u južnobačkom 509 požara. Neslavni rekorder je teritorij opštine Pančevo sa 475 uočenih požara. Požari na njivama Vojvodine, međutim, najvjerovatnije su posljedica paljenja strnjike, prenijela je Balkanska bezbednosna mreža.

Ondašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će uskoro preko satelita moći da se pronađu oni koji pale strnište na poljoprivrednom zemljištu. On je za RTS rekao da sistem ne može u svakom trenutku da "vidi izvršioca, ali da može da ga poistovjeti sa parcelom". Sistem se već testira.

Proteklih dana, Vojvodina je bila područje sa najviše požara u Evropi

Paljenje strništa smanjuje plodnost zemljišta 

Profesor dr Miroslav Malešević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu kaže da poljoprivrednici znaju da je paljenje strništa štetno po njih i po sredinu, ali da od ove prakse ne odustaju. "Ovakvom načinu sanacije tla pribjegava se na jesen sa kukuruzovinom"," objašnjava on za BBC.

Malešević dodaje da se na taj način smanjuje plodnost zemljišta, jer vatra i pepeo koji ostane, uništavaju korisne mikroorganizme. "Nije zanemariv broj onih koji su u požarima zbog paljenja strništa izgubili i živote", dodaje profesor.

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

Ukoliko se ovakvom načinu sanacije tla ne može stati na put, Malešević vjeruje da rješenje može biti angažovanje vatrogasnih službi koje će dežurati pokraj njiva dok se paljenje vrši. On misli da sistem satelitskog praćenja koji je najavio ministar, neće biti baš precizan jer će biti teško dokazati tko pali njive.

Kazne za one koji pale vatru na njivama kreću se od 5.000 do 25.000 dinara (83 do 416 KM) za fizička lica i 100.000 do milion dinara (1.665 do 16.653 KM) za pravna lica.

Požar na Staroj planini gasi i ruski Ilyushin Il-76

Koliki su razmjeri požara u susjednoj Srbiji, zorno pokazuje i požar na Staroj planini izbio u nedjelju, a kojeg će pomoći gasiti i ruski Ilyushin Il-76.

Inače, tamošnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić dodao je da kućanstva nisu ugrožena, kao i da su stariji ljudi u nekoliko navrata evakuirani u okolini Trgovišta, ali da nije riječ o masovnim evakuacijama.

Za avion Ilyushin Il-76 je rekao da može izbaciti 42 tone vode i da je to jedna od najboljih letjelica u svijetu kada je o ovakvim požarima riječ. Požar na Staroj  planini trenutno gasi 200 ljudi.  


Tagovi

Požar Paljenje strništa Vatra Vojvodina NASA Američka svemirska agencija Branislav Nedimović Miroslav Malešević


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete