Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć farmerima
  • 27.05.2022. 10:30

Naredne sedmice još šest miliona KM za proizvođače mlijeka u RS?

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, istakao je da se i u ovoj kriznoj godini izdvajaju dodatna sredstava kako bi se olakšalo poljoprivrednicima

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 166
  • 63
  • 0

Vlada Republike Srpske će i u narednom periodu u kome će trajati kriza, kao i u prethodnom vremenu pandemije, na koji se ona samo nastavila, na različite načine djelovati kako ne bismo imali veće i dugoročnije posljedice u oblasti poljoprivrede, zaključeno je na otvaranju Međunarodnog simpozijuma poljoprivrednih nauka "Agro Res" u Trebinju, pišu Nezavisne.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, koji je otvorio simpozijum, istakao je da se i u ovoj kriznoj godini izdvajaju dodatna sredstava kako bi se olakšalo ovoj privrednoj grani.

"Ove godine smo odvojili dodatna sredstva i uplatili ih poljoprivrednicima još prije same proizvodnje, tako da smo u 2022. godinu ušli sa agrarnim budžetom od 75 miliona, a sada već imamo 99 miliona, odnosno, izdvojili smo dodatnih 24 miliona i već naredne sedmice idemo sa novom intervencijom za proizvođače mlijeka, što će iznositi oko 105 miliona", pojasnio je on.

Dodao je i kako Republika Srpska nema kriznih situacija kada je u pitanju proizvodnja, jer pšenica je u dobrom stanju, a u narednih mjesec dana očekuje se da li će biti novih padavina za nalivanje zrna, dok se dosta očekuje i od ostalih proizvoda, jer do sada nije bilo problema sa voćarskom i povrtarskom proizvodnjom.

Ima li Evropa dovoljno žitarica?

Istakao je i kako evropski kontinent može proizvesti dovoljno hrane, sa kojom po njegovom mišljenju neće biti problema u budućnosti, ali za cijene niko ne može garantovati, jer nema naznaka da će one padati, dok ovakva situacija vjerovatno neće biti ovako pozitivna u drugim mnogoljudnijim zemljama na drugim kontinentima.

"Mi nikad nismo kupovali pšenicu ni iz Rusije ni iz Ukrajine, već iz Srbije, ali i Mađarske i Hrvatske, tako da ne očekujemo veće probleme u našoj regiji, već u globalnom pogledu, što može izazvati i migracije u svijetu zbog nedostatka hrane", rekao je Pašalić.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Boris Pašalić Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕