Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratari na mukama
  • 24.05.2022. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Najveća žitnica BiH vapi za vodom - u kakvom su stanju pšenica i kukuruz?

Sjetva kukuruza je završena, dok je pšenica u fazi cvjetanja, no zemlja je suha – sada kada je vlažnost najpotrebnija

Foto: Depositphotos/Digifuture
  • 1.090
  • 125
  • 0

U Bosni i Hercegovini se do kraja ove sedmice prognozira nestabilno vrijeme s kišom umjerenog intenziteta koja će zahvatiti veći dio zemlje. Međutim, najmanje padavina ponovo se očekuje na sjeveroistoku, odnosno u Semberiji. Infomaciju su s razočarenjem dočekali ratari u najvećoj žitnici BiH.

Sjetva kukuruza je završena, dok je pšenica u fazi cvjetanja, no zemlja je suha – sada kada je vlažnost najpotrebnija.

"Prema nekim najskorijim prognozama vidimo da do četvrtka-petka neće biti kiše. Zemlja je izuzetno suha, pšenici treba vlage da nalije zrno. Kukuruz je isto u lošoj situaciji, već drugi put moramo vršiti tretiranje protiv korova", kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Raste korov

Posljednja kiša padala je prije pet dana, ali je riječ o neznatnim količinama 10 do 15 l/m2. Potrebno je mnogo više od toga, navodi Bakajlić. Samo dio usjeva snabdjeven je sistemima za navodnjavanje.

Zemlja trenutno vapi za najmanje 40 do 50 litara kiše (Foto: Maja Celing Celić)

"Ljudi koji nemaju taj sistem koji je Ministarstvo poljoprivrede RS pokušalo da odradi, odnosno oni koji nisu uključeni, ne upuštaju se sami to isfinansirati jer je skupo. Vidim da slabo ko navodnjava, osim povrtlara koji imaju manje površine", ističe on.

Zemlja trenutno vapi za najmanje 40 do 50 litara. Ta količina u sedam dana bila bi spas za kulture u kojima se sve više razvija korov i ambrozija.

"Kukuruz je u nekom polu jadnom stanju, ovakvi uslovi pogoduju samo korovu i vjerujte kao da je korov zasijan. Sve što ne treba sad je niklo. Ako ne bude Semberija rodila, slika Bosne i Hercegovine će biti skroz loša", zaključuje Bakajlić.

Loše prognoze

Prof. dr. Hamdija Čivić, nedavno je u razgovoru za Agroklub naveo kako procjene pokazuju da je u BiH oko 10 posto obradivog zemljišta deficitarno s vodom i vlagom, tj. izloženo suši. Istovremeno je procenat navodnjavanja oko 0,6 posto. Kako je kazao, prošle godine su nam prinosi kukuruza zbog suše bili desetkovani za 50 posto i više, dok smo kao država četvrti u Evropi po vodnim resursima.

Ratari oprez, na usjevima uočen veliki štetnik pšenice, ječma i zobi

Sav finansijski teret poljoprivrednici ne mogu sami izmoći. Dodatne troškove iziskuju i troškovi zaštite fungicidima i insekticidima. Kao i na području Posavine, i u Semberiji je evidentirano prisustvo lema. Crveni žitni balac (Oulema melanopus L.) najvažniji je štetnik pšenice, ječma i zobi, a u posljednje vrijeme nanosi veće štete i kukuruzu. Štete rade i odrasli oblici, a i larve. Tretiranje se obavlja registriranim insekticidima.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pšenica Vlažnost zemljišta Korov Savo Bakajlić Lema


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas