Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.05.2022. 10:30

Detaljna prognoza do petka - poljoprivrednici obratite pažnju

Najmanje količine padavina izgledne su na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u dijelu Semberije. Prognozirane su učestalije smjene vedrijih i kišnih perioda

Foto: Ranka Vojnović
  • 616
  • 57
  • 0

Žuti meteoalarm danas je zbog grmljavine aktiviran u gotovo svim krajevima Bosne i Hercegovine, osim na području Trebinja. Za livanjsko i tuzlansko područje upozorenje je na snazi od 12 do 17 sati, na području Bihaća od 12 do 15h, Mostara od 13 do 16, a Sarajeva od 12 do 18 sati.

Prema agrometeorološkoj prognozi, na samom početku ove sedmice preovladavaće nestabilno vrijeme sa kišom koja će na jugu i jugozapadu zemlje biti umjerenog intenziteta. Najmanje količine padavina izgledne su na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u dijelu Semberije.

Od utorka, 24. maja, slijedi nekoliko dana sa smjenama sunčanih i kišnih perioda. Pri tome, u srijedu sa većim izgledima za padavine na sjeveru, u Posavini, kada su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Pojava bolesti i štetočina

Narednog vikenda, ponovo se očekuje prolazno pogoršanje vremena u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom juga, uz povećanu naoblaku, kišu i malo niže temperature u jutarnjim satima. Iako su prognozirane učestalije smjene vedrijih i kišnih perioda temperaturni režim neće se bitnije promijeniti, odnosno bit će u okviru uobičajenih vrijednosti za ovaj dio godine.

Vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina

Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između 12 i 18, na jugu do 21 stepen, najviše dnevne od 21 do 26, u Hercegovini do 29, u Posavini i dolini Neretve moguće je i par stepeni iznad 30 stepeni.

U narednom periodu povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom. Vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, a također će se intenzivirati i pojava korova, čemu bi poljoprivrednici trebali posvetiti pažnju te blagovremeno reagovati.

Prognoza po danima

U utorak 24. maja, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32 °C.

U srijedu, 25. maja, u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana porast naoblake, što ponegdje na sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Bosne može usloviti pljuskove. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32, u sjevernim područjima Bosne do 34 °C.

U četvrtak, 26. maja, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 °C.

U petak, 27. maja, pretežno oblačno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 32 °C.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Žuti meteoalarm Sunčano Kiša Oblačno Grmljavina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.