Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Članstvo u STO
  • 20.08.2017. 17:00

Napredak na putu za članstvo u STO

Prijem BiH u članstvo, kako je kazano, očekuje se u decembru, na skupu koji će se održati u Argentini.

Foto: komorabih.ba
  • 277
  • 15
  • 0

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine organizirali su konferenciju za novinare i prezentirali aktuelnosti vezane za članstvo Bosne i Hercegovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), najavljeni dolazak inspekcije za izvoz peradi u Evropsku uniju, te pitanje sortne liste.

Predstavnicim medija obratio se doc.dr.sc. Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, Mirko Šarović, ministar Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Nedžad Biberović iz Akova Group - Ovako d.o.o., a konferenciji cu prisustvovali i Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH i Radenko Radović, Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja.

Prijem u članstvo se očekuje u decembru

U obraćanjima novinarima istaknuto je da je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan napredak glede pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te da je BiH favorit za prvu zemlju koja će biti sljedeća primljena. Prijem BiH u članstvo, kako je kazano, očekuje se u decembru, na skupu koji će se održati u Argentini.

Govoreći o pozitivnim promjenama u BiH, ministar Šarović je kazao da je naredni period izuzetno važan za sektor peradarstva. On je podsjetio da 26. septembra stiže glavni inspekcijski tim Inspektorata za Evropsku uniju, te izrazio nadu da će BiH nakon izvršenog nadzora biti stavljena na listu zemalja koje mogu da izvoze prerađevine od pilećeg mesa, a potom vjerovatno i jaja.

107 novih sorti

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako je istaknuto, uspjelo je da riješi pitanje sortne liste. Naime, voćari i poljoprivrednici sada mogu da odahnu jer je nakon više mjeseci priprema na sortnu listu upisano i priznato ukupno 107 novih sorti. Očekuje se da će do kraja augusta biti još toliko.

Foto: komorabih.ba


Tagovi

Članstvo STO BiH


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.