Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna energija
  • 18.05.2015. 10:45

Napajanje elektroničkih uređaja iz tla!

Inženjerke iz Čilea razvile su USB punjač koji prikuplja višak energije iz zemlje i pretvara ga u struju za punjenje uređaja.

  • 97
  • 5
  • 0

U skoroj bi budućnosti svoje laptope, mobitele, tablete mogli puniti upravo u zemlji. Čak biste to mogli raditi i preko sobnih biljaka. Naime, stručnjakinje iz Čilea razvile su USB punjač koji prikuplja energiju iz zemlje i pretvara ju u struju za punjenje uređaja.

Tvorci ove inovacije su Evelyn Aravena, Camila Rupcich i Carolina Guerrero. Ovaj ženski trio razvio je sustav još davne 2009. kada su još bile studentice na Duoc UC u Valparaísu i Sveučilištu Andrés Bello.

Nova E-Kaia tehnologija sakuplja višak energije od biljaka kako bi napajala elektroničke uređaje.

Jedna biljka smartphone može napuniti za otprilike sat i pol, a osim punjenja mobitela, može davati i struju za, primjerice, stolnu lampu. Ovaj izum nosi naziv E-Kaia, a princip rada temelji se na fotosintezi kojom biljka energiju svjetla pretvara u kemijsku energiju.

Mikroorganizmi oko korijena potom stvaraju energiju za rast biljke, ali pritom se otpuštaju elektroni. E-Kaia sadrži elektrode koje hvataju elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje. Tehnologija ne utječe na rast i razvoj biljke, a može proizvesti struju jačine 5 volti što je dovoljno za punjenje uređaja.

E-Kaia prototip na slici koristi se bio strujni krug koji je zakopan u zemlju, dok je povezani USB izvan lončanice. Bio strujni krug koristi elektrodu kako bi uhvatio elektrone koji se proizvode tijekom fotosinteze i prevodi ih u elektricitet.

Osim što nije štetna za okoliš, ovakva tehnologija je i budućnost za prenosivu energiju.


Tagovi

Energija Biljke Fotosinteza Tablet Elektronički uređaji Punjač Mobiteli LED svjetla Pretvorba energije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]