Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere Vlade FBiH
  • 10.04.2020. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

NALAS: Poduzete aktivnosti s ciljem saniranja šteta izazvanih virusom

Savez općina i gradova Federacije BiH, kroz Mrežu asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) šalje poruku Briselu o aktivnostima općina i gradova u našoj zemlji.

Foto: SOGFBiH
  • 29
  • 6
  • 0

Sastanak Oficira za vezu NALAS-a (Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Europe) održan je u srijedu, 08. aprila. Vesna Travljanin, članica ovog odbora, izvijestila je članove o aktivnostima općina i gradova u BiH i FBiH u izvanrednim okolnostima, te naporima općinskih administracija da se olakša život građana, stoji u saopćenju SOGFBiH.

Travljanin je izvijestila o poduzetim aktvnostima od strane samog Saveza općina i gradova FBiH za vrijeme pandemije sa posebnim osvrtom na Zaključke Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, donesenim na online Sjednici održanoj 1.4.2020. godine, a koji su upućeni Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, Parlamentu Federacije BiH, Domu naroda i Predstavničkom domu, kao i Vladama kantona.

Pretvorba poljoprivrednog zemljišta 

Određeni rezultati su već vidljivi kao što je sazivanje Sjednice Parlamenta Federacije BiH, a uvažena je i primjedba Saveza općina i gradova FBiH o prenamjeni namjenskih sredstava s ciljem saniranja posljedica korone. 

"Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva, kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije", rekao je premijer FBiH, Fadil Novalić.

Bitno je istaći da preko ovih zaključaka informacije idu direktno u Brisel, odakle se prati stanje lokalne samouprave u svakoj zemlji. 


Tagovi

SOGFBiH Vesna Travljanin Poduzete aktivnosti Namjenska sredstva Poljoprivredno zemljište Pretvorba zemljišta Fadil Novalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.