Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana pesticida
  • 03.12.2023. 15:00

Nakon dvije godine hlorpirifos ponovo uveli u upotrebu

Poljoprivredne grupe u SAD podnijele su tužbu protiv Američke organizacije za zaštitu okoline. Nakon presude se očekuje ponovna upotreba hlorpirifosa u nekim državama od 2024.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 45
  • 9
  • 0

I dok je hlorpirifos zabranjen u Evropskoj uniji, u pojedinim državama SAD-a je ponovo odobren, izvještava Citrus Industry. Zabrana upotrebe u svim usjevima je donijeta 2021. od strane Američke organizacije za zaštitu okoline EPA i bila je važeća dvije godine.

Poljoprivredne grupe su u februaru 2022. podnijele tužbu protiv agencije, tražeći da povrate mogućnost da ga poljoprivrednici koriste za zaštitu svojih usjeva. Inicijativi se pridružila 81 organizacija koje su tvrdile da agencija ignoriše naučne dokaze koji podržavaju sigurnost pesticida za određene namjene.

Odluka bila proizvoljna i hirovita

Tamošnji Federalni apelacioni sud za osmi okrug, u kome su Minnesota, Iowa, Missouri, Arkansas, Nebraska i Dakota, presudio je 2. novembra da EPA nije poštovala zakon kada je ukinula tolerancije na hlorpirifos. U presudi je navedeno da je odluka bila proizvoljna i hirovita. Iz poljoprivrednih organizacija navode da je bio izazov da se sredstvo vrati na jedanaest usjeva koji su prošli procjenu rizika, a među njima su i citrusi.

Ponovo zabranjen uvoz mandarina iz Hrvatske

Sudska presuda zahtjevala je od EPA da ponovo procijeni da li se hlorpirifos može bezbijedno koristiti na usjevima kao što su šećerna repa, soja i neko voće i povrće. Navodi se da nisu uzeti u obzir svi argumenti i da je EPA izabrala jedno rješenje, a to je zabrana svake upotrebe navedene aktivne materije bez razmatranja da li se može sigurno koristiti u drugim usjevima.

To znači da će se vratiti u upotrebu u navedenim državama 2024. godine. Ipak, neke države, uključujući Kaliforniju, Havaje, Maryland, New York i Oregon, nastavljaju sa zabranom hlorpirifosa.

I dalje zabranjen u EU

U Evropskoj uniji je povučen iz upotrebe od 13. januara 2020., a insekticidima koji ga sadrže moglo se trgovati do 1. aprila 2020. godine, dok je krajnji datum primjene bio 16. aprila iste godine.

Od tada je na snazi zabrana upotrebe ove aktivne materije i nema naznaka da će doći do izmjene odluke.


Tagovi

Hlorpirifos Zabrana hlorpirifosa Zabrana pesticida EPA Presuda SAD


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]