Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam u maju
  • 20.04.2022. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čelić

Nakon 12 godina Čelić ponovo domaćin Sajma jagodastog voća

Pored izložbenog prostora, sajam redovno biva obogaćen brojnim edukativnim programima, okruglim stolovima i stručnim raspravama, promocijama i prezentacijama

Foto: Depositphotos/zenpix
  • 450
  • 88
  • 0

Nakon 12 godina pauze, u Čeliću će 20. i 21. maja biti održani Dani jagodastog voća. Organizaciju ove manifestacije podržat će Vlada Tuzlanskog kantona. Sajam jagoda je na prijedlog resornog ministarstva već uključen u Program manifestacija od interesa za TK.

Prva privredna manifestacija "Dani jagodastog voća BiH" u Čeliću je održana 1980. godine, a u kontinuitetu je organizirano 10 sajmova. Nakon pauze od jednog desetljeća, 2000. godine je obnovljena i upotpunjena s novim sadržajima. U nizu je potom organizirana 11 puta.

Brojni sadržaji

Pored izložbenog prostora, sajam redovno biva obogaćen brojnim edukativnim programima, okruglim stolovima i stručnim raspravama, promocijama i prezentacijama, navode iz Turističke zajednice TK. Namjera je tokom njegovog trajanja okupljenima pružiti mogućnost novih saznanja, usporedbi i iskustava u proizvodnji i zaštiti, prije svega, jagodastog voća te osnovne smjernice potrebne u pripremama za što bolju konkurentnost na zahtjevnom evropskom tržištu.

Sastanak održan u Čeliću (Foto: Ministarstvo poljoprivrede TK)

Na sastanku predstavnika Vlade TK s čelnicima ove općine razgovarano je i o iznalaženju rješenja za ključne probleme poljoprivrednika na području Čelića. Jedan od njih je, rečeno je ovom prilikom, i problem vodosnabdijevanja, čije je rješavanje moguće kroz javni poziv, a u pitanju su sredstva od vodnih naknada.

"Sigurno da ćemo mi kao ministarstvo podržati ovakve projekte jer na taj način rješavamo problem vodosnabdijevanja a i pomažemo poljoprivrednoj proizvodnji. Što se tiče ulaganja u plasteničku proizvodnju, Ministarstvo će kroz svoje programe podržati nabavku plastenika i visokih tunela kako bi proširili obim proizvodnje općine Čelić", rekao je resorni ministar Emir Begić, uz napomenu da je potrebno pravovremeno pratiti projekte.

Pomoć poljoprivrednicima

Da se ove godine na velika vrata vraća i sajam jagode obradovan je i ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić. I načelnik Admir Hrustanović uvjeren je da Čelić može odgovoriti na zahtjeve kada su u pitanju i poljoprivredni i turistički potencijali.

"Dogovorili smo da će poticajna sredstva i dalje biti ista što se tiče Kantonalnog ministarstva poljoprivrede te se nadamo da će, nakon rebalansa budžeta, ministarstvo sufinansirati jedan dio mineralnih đubriva našim poljoprivrednim proizvođačima, zbog samog poskupljenja cijena", kazao je Hrustanović.


Tagovi

Jagode Sajam jagoda Čelić Dani jagodastog voća Emir Begić Mustafa Šakić Admir Hrustanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete