Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 22.04.2023. 16:30

Najveći orah na Balkanu? Obim stabla skoro tri metra

Obim stabla ovog prirodnog džina je dva metra i 90 centimetara, a prečnik krošnje u vrijeme vegetacije duži od 20 metara.

Foto: Depositphoto/slavule (ilustracija)
  • 98
  • 27
  • 0

Da je u dolini Zapadne Morave u Srbiji zemlja i te kako plodna najbolje pokazuje na desetine hektara pod zasadima voća i povrća, međutim u svemu tome, u Ljubić polju u Čačku već skoro četiri decenije ističe se jedan poseban primjerak. Osamdesettrogodišnji Momir Marinović 1987. godine posadio je orah koji je za sve ove godine izrastao u pravog gorostasa i zbog svojih dimenzija smatra se najvećim na Balkanu.

Obim stabla ovog prirodnog džina je dva metra i 90 centimetara, a prečnik krošnje u vrijeme vegetacije duži od 20 metara, piše Rina.

"Sadnicu sam kupio u Institutu za voćarstvo u Čačku i posadio. Od pete godine ovaj orah rađa svake sezone. Uložio sam puno i truda i rada oko njega sve ove godine, tako da je to najvjerovatnije razlog što je dostigao ove dimenzije. Pazio sam i brinuo da ga ništa ne ošteti i dosta toga u našem dvorištu prilagođavalo se upravo ovom orahu", rekao je za ovaj medij Marinović.

Prinos može da varira iz godine u godinu, ali vlasnik je zadovoljan rodom koji ubire. Čačanin ističe da je orah zahtjevna voćka i da se o njoj stalno mora voditi računa. Važno je đubrenje, prskanje, održavanje jer vrlo često može biti i na udaru grinja. Ali, ono što je po njemu posebno važno jeste plodna moravska zemlja.

Da je riječ o orahu vanserijskih dimenzija potvrdili su i stručnjaci upravo iz Instituta za voćarstvo u Čačku, u kojem je nekada davno i kupljena ova sadnica.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Najveći orah Momir Marinović Moravska zemlja Briga o stablu Institut za voćarstvo Čačak


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas