• Najbolji mladi poljoprivrednici
  • 19.10.2017. 15:00

Najbolji projekti iz Austrije, Španjolske i Nizozemske

Na 4. EU kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu nagrade su otišle u Austriju, Španjolsku i Nizozemsku.

  • 206
  • 22
  • 0

Već 4. EU kongres mladih poljoprivrednika održan je danas u Evropskom parlamentu u Bruxellesu u Belgiji.

Predstavnik Austrije dolazi iz sektora stočarstva, točnije proizvodnje kravljeg mlijeka. Uz navedeno, uspješno je spojio uzgoj jagoda i proizvodnju domaćeg voćnog jogurta. Grčku je predstavljao pčelar i proizvođač vina te maslinovog ulja. Iz Latvije smo vidjeli primjer farme na 900 hektara koja je lider ekološkog uzgoja teladi i jelenske divljači, uspješno spojenu s ruralnim turizmom.

Hrvatsku na EU natjecanju mladih farmera branio je Matija Cetinić-Frankos, ovogodišnji najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik sa svojim projektom uzgoja bobičastog voća.

Bugarska je također imala predstavnika iz domene stočarstva odnosno proizvodnje mlijeka. Nizozemci Sander Thus i Iris Boumers odnijeli su nagradu za najbolji projekt koji se bazira na online sustavu podrške izazovima njihove poljoprivrede.

Poljaci su prezentirali svinjogojsku farmu u sklopu koje se nalazi i bioplinsko postrojenje dok je Portugal predstavljen kroz obiteljski posao uzgoja voća i povrća. Ban Ionel iz Rumunjske, doktorant šumarstva, predstavio je svoj posao u pčelarstvu.

Pokretno izmuzište iz Slovenije

Vrlo zanimljiva rješenja donio je mladi farmer iz Slovenije s malog gospodarstva od 25 hektara zemlje, 10 hektara šume i 20 muznih krava baziranog na proizvodnji organskih mliječnih proizvoda. Toni Kukenberger je potaknut problemom mužnje kod stada krava u slobodnom uzgoju osmislio pokretno izmuzište. Uzeo je obiteljski traktor star 45 godina i njega iskoristio za vuču izmuzišta kojeg je sam napravio.

Španjolska je predstavila veliku farmu ovaca, koju na svoj specifičan način vode novinar, veterinar i učiteljica. Na koncu nagrade za najbolje projekte otišle su u Austriju, Španjolsku i Nizozemsku, na temelju rezultata ocjenjivanja stručnog žirija. Najbolji projekt odnio je mladi poljoprivrednik iz Nizozemske, najodrživijim je proglašen onaj iz Španjolske, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Austrije.


Tagovi

4. EU kongres mladih poljoprivrednika Mladi poljoprivrednik Evropski parlament EU projekti


Autor

Vedran Stapić

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi