AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Najbolji projekti iz Austrije, Španjolske i Nizozemske

Najbolji projekti iz Austrije, Španjolske i Nizozemske

Najbolji mladi poljoprivrednici

Najbolji projekti iz Austrije, Španjolske i Nizozemske

Datum: 19.10.2017. 15:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Na 4. EU kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu nagrade su otišle u Austriju, Španjolsku i Nizozemsku.

Već 4. EU kongres mladih poljoprivrednika održan je danas u Evropskom parlamentu u Bruxellesu u Belgiji.

Predstavnik Austrije dolazi iz sektora stočarstva, točnije proizvodnje kravljeg mlijeka. Uz navedeno, uspješno je spojio uzgoj jagoda i proizvodnju domaćeg voćnog jogurta. Grčku je predstavljao pčelar i proizvođač vina te maslinovog ulja. Iz Latvije smo vidjeli primjer farme na 900 hektara koja je lider ekološkog uzgoja teladi i jelenske divljači, uspješno spojenu s ruralnim turizmom.

Hrvatsku na EU natjecanju mladih farmera branio je Matija Cetinić-Frankos, ovogodišnji najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik sa svojim projektom uzgoja bobičastog voća.

Bugarska je također imala predstavnika iz domene stočarstva odnosno proizvodnje mlijeka. Nizozemci Sander Thus i Iris Boumers odnijeli su nagradu za najbolji projekt koji se bazira na online sustavu podrške izazovima njihove poljoprivrede.

Poljaci su prezentirali svinjogojsku farmu u sklopu koje se nalazi i bioplinsko postrojenje dok je Portugal predstavljen kroz obiteljski posao uzgoja voća i povrća. Ban Ionel iz Rumunjske, doktorant šumarstva, predstavio je svoj posao u pčelarstvu.

Pokretno izmuzište iz Slovenije

Vrlo zanimljiva rješenja donio je mladi farmer iz Slovenije s malog gospodarstva od 25 hektara zemlje, 10 hektara šume i 20 muznih krava baziranog na proizvodnji organskih mliječnih proizvoda. Toni Kukenberger je potaknut problemom mužnje kod stada krava u slobodnom uzgoju osmislio pokretno izmuzište. Uzeo je obiteljski traktor star 45 godina i njega iskoristio za vuču izmuzišta kojeg je sam napravio.

Španjolska je predstavila veliku farmu ovaca, koju na svoj specifičan način vode novinar, veterinar i učiteljica. Na koncu nagrade za najbolje projekte otišle su u Austriju, Španjolsku i Nizozemsku, na temelju rezultata ocjenjivanja stručnog žirija. Najbolji projekt odnio je mladi poljoprivrednik iz Nizozemske, najodrživijim je proglašen onaj iz Španjolske, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Austrije.

Broj pregleda članka: 189; Uspješnost članka: 21.45

Tagovi: EU projekti, Mladi poljoprivrednik, Evropski parlament, 4. EU kongres mladih poljoprivrednika

Ključne riječi članka: najbolji, projekti, iz, austrije, spanjolske, i, nizozemske, mladi, najbolji, poljoprivrednik, hektara, austrije, uzgoja


Vedran Stapić

Svi tekstovi autora

Autor Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)