Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednik
  • 19.10.2018. 14:30

Najbolji mladi poljoprivrednik: Nagrade odlaze u Portugal, Belgiju i Italiju, ali je i Ivan Gašić iz susjedstva imao šta pokazati

Na 5. Evropskom kongresu sudjelovalo je više od 300 mladih poljoprivrednika, dok je 12 njih koji su ušli u finale izbora predstavilo svoje projekte.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 363
  • 30
  • 0

Ovogodišnju nagradu stručnog povjerenstva za najbolji projekt odnio je mladi poljoprivrednik iz Portugala, najodrživijim je proglašen onaj iz Belgije, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Italije, iz Južnog Tirola. Rezultat je to jučer održanog Evropskog kongresa mladih poljoprivrednika u Evropskom parlamentu u Bruxellesu.

Susjednu Hrvatsku predstavljao je najbolji mladi poljoprivrednik Ivan Gašić, pobjednik natječaja koji je u Hrvatskoj treći put zaredom organizirala zastupnica u Evropskom parlamentu i ambasadorica projekta Marijana Petir (EPP).

Na 5. Europskom kongresu u organizaciji Evropske pučke stranke, sudjelovalo je više od 300 mladih poljoprivrednika, dok je 12 njih koji su ušli u finale izbora predstavilo svoje projekte. Mlade poljoprivrednike pratilo je i 23 zastupnika Evropskoga parlamenta, ujedno i ambasadora toga natječaja u državama članicama. Osim Ivana Gašića, na kongresu su sudjelovali i nositelji deset najboljih hrvatskih projekata (od ukupno 26 pristiglih na natječaj): Diana Prpić, Tvrtko Matijević, Amalka Vukelić, Zvonimir Kalić, Tomislav Kovač, Davor Matak, Stipe Vuletić i Luka Glavačević.  

Gašić: Nisam dopustio ocu prodati gospodarstvo

"Vjerujem da će vaše pozitivne poslovne i životne priče biti poticaj i drugim mladim ljudima da ostanu na selu i bave se poljoprivredom baš kao što su meni inspiracija i motivacija da vas još snažnije i srčanije zastupam. Vi ste pravi heroji i vaš rad zaslužuje podršku na koju od mene, kao svoje zastupnice kao i uvijek do sada, možete računati“, rekla je Petir, navodi se u priopćenju njezina ureda.  

A što je Gašića dovelo do ove titule? Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik Ivan Gašić na svom se obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 hiljada litara mlijeka dok 36 hiljada litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Gašić je prilikom predstavljanja u Evropskom parlamentu kazao kako se poljoprivredom odlučio baviti u trenutku kad je bilo najteže te svom ocu nije dopustio prodati gospodarstvo.

"Odobrenjem sredstava iz EU fondova uvelike ću unaprijediti svoje gospodarstvo i napraviti veliki korak prema naprijed u svojim planovima za budućnost, a isto tako i u očuvanju okoliša. Glavni cilj u poslovanju mi je sve proizvedeno mlijeko preraditi u mliječne proizvode, a u planu mi je još i proširiti svoje stado, ali za to mi je potrebno više poljoprivrednog zemljišta na kojemu bih proizvodio hranu za stoku. Najteži dani su iza mene i nikad nisam bio odlučniji u ostvarenju svojih ciljeva i sretniji u svom poslu“, kazao je Gašić. 

Video poruka Phila Hogana

5. Evropski kongres mladih poljoprivrednika ispred Evropske pučke stranke tradicionalno su organizirali portugalski zastupnik Nuno Melo te španjolska zastupnica Esther Herranz. Najbolje mlade poljoprivrednike pozdravio je predsjednik Evropskoga parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i kandidat za predsjednika Evropske komisije Manfred Weber, a video porukom obratio se i predsjednik EPP-a Joseph Daul. 

Snažnu poruku o važnosti mladih poljoprivrednika uputio je Jannes Maes, predsjednik Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA). Maes je pozvao zastupnike na donošenje održivog proračuna za poljoprivredu o kojem je u središnjem dijelu govorio zastupnik Reiner Böge, potpredsjednik Radne skupine za proračun i strukturne politike Kluba zastupnika EPP-a, a video porukom se obratio i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Mladi poljoprivrednik Najbolji evropski mladi poljoprivrednik Bruxelles Ivan Gašić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete