Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove saradnje
  • 10.06.2020. 19:00

Najavljeni pilot projekti u oblasti veterine

Riječ je o aktivnostima ispitivanja prisustva SARS CoV-2 kod domaćih životinja i kućnih ljubimaca, te prisustva u hrani životinjskog i biljnog porijekla i mogućeg prenosa na ljude.

Foto: Vlada FBiH
  • 73
  • 13
  • 0

Usvojivši informaciju o aktivnostima i stanju u oblasti veterinarstva, za vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa (COVID-19), Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo i Veterinarskim institutom Veterinarskog fakulteta Sarajevo, pripremi tekst sporazuma o obavljanju djelatnosti Veterinarskog instituta i obavezama potpisnica strana u sporazumu, te ga dostavi ovoj instituciji na saglasnost, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo nastavak saradnje s Veterinarskim institutom vidi, između ostalog, kroz sprovođenje nekoliko pilot projekata. Radi se o aktivnostima ispitivanja prisustva SARS CoV-2 kod domaćih životinja i kućnih ljubimaca, te prisustva u hrani životinjskog i biljnog porijekla i mogućeg prenosa na ljude.

Okončan projekt osposobljavanja veterinarskog instituta

Za unaprjeđenje stanja u veterinarstvu, jedna od mjera je saradnja s Federalnim štabom i Federalnom upravom civilne zaštite u osiguranju nabavke zaštitne opreme, poput rukavica, maski, zaštitnih odjela, kaljača/čizmi, dezinfekcionih sredstava, za veterinarske stanice i laboratorije.


Tagovi

Stanje u vetrini Ministarstvo poljoprivrede Vlada FBiH Prisustvo virusa Domaće životinje Kućni ljubimci Zaštitna oprema


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.