Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rentiranje zemljišta
  • 03.04.2022. 18:00

Najam poljoprivrednog zemljišta - velike razlike u cijeloj EU

Velika je razlika u cijenama iznajmljivanja između zemalja članica i pojedinih regija.

Foto: Depositphotos/fotodrug.gmail.com
  • 568
  • 34
  • 0

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača u Evropskoj uniji nisu vlasnici zemljišta kojega obrađuju. Za potrebe svoje proizvodnje oni ga stoga unajmljuju na kratkoročni ili dugoročni period.

Prema podacima Eurostata, u 2020. godini je zakup jednog hektara obradivog zemljišta i/ili trajnog travnjaka bilo najskuplje u Italiji. U prosjeku je najam iznosio 837 eura po hektaru.

Među regijama EU za koje postoje podaci, najviše cijene zakupa u 2020. zabilježene su u talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia. Ondje je prosjek dosegnuo 1.714 eura po hektaru što je više od dva puta od nacionalnog, a razlika više nego očita.

Italiju i u cijeni i u razlici slijedi Holandija s prosjekom zakupa od 819 eura po hekataru dok je najviše zabilježena cijena iznad 1.500 eura/ha. Ove se cijene, kako se može vidjeti i u grafikonu, odnose na 2019. 

Pregled cijena rentiranja u zemljama EU

S druge strane, poljoprivredno zemljište je u 2020. bilo najjeftinije iznajmiti u Slovačkoj. Ondje je u prosjeku trebalo izdvojiti 57 eura po hektaru.

Gledamo li po regijama EU, najjeftinije su Središnji Norrland i Gornji Norrland u Švedskoj gdje je godišnja renta iznosila 34 eura po hektaru.

Ko je dobio državno poljoprivredno zemljište u Odžaku - bika pojeli, a njive drugi uzeli

U svim regijama EU za koje postoje podaci, iznajmljivanje trajnih travnjaka bilo je jeftinije od zakupa oranica.


Tagovi

Evropska unija Iznajljivanje zemljišta Rentiranje zemlje Renta Zakup zemljišta Cijena Prosjek


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]