Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marže
  • 20.04.2021. 15:30

Naftni derivati: Nepridržavanje Uredbe kažnjivo i sa 10.000 KM

Uredbom se propisuje maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Oni koji imaju djelatnost trgovine na malo derivatima nafte propisana je maksimalna marža u maloprodaji u od 0,25 KM po jednom litru.

Foto: Depositphotos/Shigapov
  • 120
  • 11
  • 0

Stupanjem na snagu Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje kod formiranja cijena naftnih derivata, republička tržišna inspekcija od prošle nedjelje vrši pojačane kontrole svih privrednika koji prometuju navedenom robom, stoji u zvaničnom saopštenju Fitosanitarne inspekcije Republike Srpske.

U dosadašnjim obavljenim kontrolama nisu utvrđene nepravilnosti, a naglasak je stavljen na privredne subjekte koji u svom prodajnom lancu imaju veliki broj objekata širom RS, čime je praktično kontrolom nadležnog inspektora obuhvaćen veliki broj benzinskih stanica.

Prodavcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima pomenutom Uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Oni koji imaju djelatnost trgovine na malo derivatima nafte, propisana je maksimalna marža u maloprodaji u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po jednom litru.

Sankcionisanje za ne pridržavanje Uredbe !

Kako napominju u ovoj instituciji, nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, izdaci za špediterske usluge i drugi.

Tržišna inspekcija RS angažovana je u punom kapacitetu i u narednom periodu nastaviće sa kontrolama pa bi svi koji prometuju navedenom robom, trebalo da se pridržavaju Uredbe jer su u protivnom predviđene visoke kazne, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Za kršenje ovog dokumenta, propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10 hiljada KM, te za odgovorno lice pet hiljada KM.

Cijene nafte skočile nakon poziva saudijskog ministra na oprez

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca su cijene nafte skočile za više od jednog dolara po barelu nakon što je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, na početku sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), pozvao na oprez i budnost po pitanju budućeg smanjenja isporuka.

Kako piše reuters, Futuresi sjevernomorske nafte Brent porasli su za 1,09 dolara ili 1,6 posto na 67,83 dolara za barel. Na američkom tržištu cijene su porasle za 93 centa ili 1,5 posto pa je barel koštao 64,76 dolara.


Tagovi

Cijene nafte Naftni derivati Benzinske stanice Veleprodajna mraža Maloprodajna marža Troškovi nabavke Cijena proizvođača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete