Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • pomoć poljoprivrednicima
  • 02.07.2021. 14:15

Nadležni pomažu poljoprivrednicima koji su pretrpjeli gubitke usljed suše

Pašlić je naglasio da će poljoprivrednim proizvođačima biti nadoknađena šteta, da bi iduće sezone mogli da očekuju bolje proizvodne rezultate. 

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 67
  • 50
  • 0

Tokom proteklog perioda, visoke temperature koje su zadesile i našu zemlju, uzrokovale su velike štete poljoprivrednim proizvođačima. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić istakao je da će ministarstvo pomoći proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uslijed sušnog razdoblja.

"Poljoprivredna proizvodnja odvija se u otežanim uslovima i to ne samo biljna, nego je i u stočarstvu evidentno da krave daju manje mlijeka, sporija je konverzija hrane. Iako je proizvodnja žita bila uspješna, visoke temperature su uticale na smanjenje prinosa", naveo je Pašalić za ATV, dodajući da kada je riječ o kukuruzu i soji, tu postoji zabrinutost. 

Navodnjavanje je za domaću proizvodnju veoma važno

Prema njegovim riječima, ako se postojeće vremenske prilike nastave, mogu se očekivati veći gubici. Tu glavnu ulogu ima zalijevanje i dosta je sredstava uloženo u sisteme za navodnjavanje.

"Danas se skoro 40 hiljada hektara nalazi pod sistemom za navodnjavanje na nekih 160.000 hektara, na koliko je moguće te sisteme izgraditi da mogu biti profitabilni. Gradimo i velike sisteme, a pomažemo poljoprivrednicima da na svojim gazdinstvima uspostave one manje, sa podrškom od 30 odsto za investicije", naglasio je ministar Pašalić, dodajući da je zaista nemoguće danas zamisliti da se poljoprivreda odvija bez sprovođenja ove agrotehničke mjere

On je takođe napomenuo da će poljoprivrednim proizvođačima biti nadoknađena šteta, da bi iduće sezone mogli da očekuju bolje proizvodne rezultate. 

Voćari će uspjeti održati svoje zasade

Kako kaže, obaveza jedinica lokalne samouprave jeste da formiraju timove čiji je zadatak da procjene gubitke koji su nastali. 

"Mi reagujemo uvijek kada za tim postoji potreba. Došlo je do značajnijih oštećenja od grada na području Bratunca i Milića i ministarstvo će sigurno podržati te poljoprivrednike. U krajnjem slučaju moćiće preživjeti ovu sezonu i održati svoje zasade, ali i druge usjeve kako bi ostali u dobrom stanju pa da se u idućoj godini mogu nadati boljoj proizvodnji", poručio je ministar poljoprivrede RS. 

Danas isplaćeno oko 2,6 miliona KM premija za mlijeko

Podsjetimo, u toku jučerašnjeg dana ova institucija je isplatila više od 2,6 miliona KM sredstava na ime premija za mlijeko, za mjesec april tekuće godine. 

U resornom ministarstvu postoji i opravdana nada da će se uskoro intenzivirati i organska proizvodnja kod nas, a što potvrđuju i statističke analize. 

"Evidentan je rast oraničnih površina pod organskim uzgojem, svake godine, a takođe je i sve veći broj proizvođača koji žele proizvoditi na ovaj način", istakao je pomoćnik ministra poljoprivrede RS, Goran Bursać, dodajući da će svi oni koji se žele baviti ovom proizvodnjom imati podršku od nadležnih institucija, napominjući da su i Pravilnikom o podsticajima izdvojena značajna sredstva kao vid podrške za farmere. 


Tagovi

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić Biljna proizvodnja Sušni period Navodnjavanje Poljoprivredna proizvodnja Podrška proizvodnji


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete