Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled na 2022.
  • 31.12.2022. 09:00

Na visoke cijene i rat "nakalemila" se i suša - šta je globalno obilježilo 2022.?

Godinu smo započeli puni nade, očekujući oporavak tržišta. Ništa se od toga nije dogodilo, dapače. Rat je uzrokovao tektonske poremećaje i doveo do nikad veće neizvjesnosti i straha u ono što donosi sutra

Foto: Depositphotos/ancoay
  • 39
  • 3
  • 0

Nakon dvije pandemijske godine, u 2022. smo gledali kao ozebao u sunce. Ratari su znali da ih čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva, zbog cijena goriva, gnojiva, sjemena, repromaterijala - no svi su se nadali stabilizaciji tržišta. 

Valjalo se pripremiti i na još jednu zimu bez snijega, golomrazicu, uštede u svim aspektima proizvodnje. 

A onda je na tlu Evrope ruskom invazijom na Ukrajinu, 24. februara započeo rat

Dani, sedmice i mjeseci koji su uslijedili, izuli su tržište iz cipela. Naime, Rusija i Ukrajina globalno su važne za proizvodnju žitarica, posebno pšenice. U sezoni 2020./21. Rusija je bila na prvom mjestu kao izvoznik ove žitarice u iznosu od 20 posto svjetskog tržišta, dok je Ukrajina s osam posto zauzimala četvrto mjesto poslije Kanade i Australije. Također, Rusija je veliki proizvođač gnojiva i plina. 

Deset mjeseci rata u Ukrajini - kakve posljedice na agrar ostavlja?

Izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, najvažnijeg puta za njihov transport iz Ukrajine je stao, sve tamo do kraja jula kada je otvoren koridor za žitarice. Sve je ovo pokrenulo tektonske poremećaje na tržištu - rast cijena žitarica, uljarica, energenata, hrane, pitanje ovisnosti, odnosno samodostatnosti u određenim proizvodima. 

Na sve se nakalemila i suša, drugu godinu zaredom. Pšenica ju je u većini evropskih zemalja dobro podnijela, no duga razdoblja bez kapi kiše uz visoke temperature u julu i avgustu, prvenstveno su se odrazile na kukuruz, a onda i suncokret te soju.

Da ipak ne bi bilo sve tako crno, ove je godine došlo do normalizacije sajamskih priredbi. Održani su brojni međunarodni sajmovi kao što su velika Agritechnica, Fruit Logistica, SIMA, EIMA, ali i mnogi drugi koje su posjetitelji s veseljem dočekali i pohodili. 

Pred nama je nova godina - više nego ikada obilježena s još većom nadom u bolje sutra, ali i strahom što ono donosi. Čeka nas još veća neizvjesnost, visoke cijene svih inputa, uštede, precizna planiranja svakog segmenta proizvodnje, a vrlo vjerojatno još jedna sušna sezona. 

Želimo vam da ju preživite što bezbolnije, a sreću ćemo ostaviti za neka bolja vremena. 

 


Tagovi

Poljoprivreda 2022 Rat u Ukrajini Poremećaji na tržištu Suša Visoke cijene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97