Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 07.11.2021. 20:30

Na temelju čega kupujete sredstava za zaštitu bilja?

S obzirom na namjenu, jačinu i kemijski sastav sredstava, ona mogu itekako utjecati na prinos i kvalitetu uroda određene biljne kulture, stoga je vrlo važan njihov odabir.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 72
  • 26
  • 0

Bez obzira na razloge pojavljivanja određenih bolesti i štetnika na bilju, oni su neizbježna pojava u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Isto tako, intenzivan uzgoj gotovo je nemoguć bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja. 

Sama povijest primjene pesticida pokazuje koliko se u prošlosti ljudima bilo lakše boriti protiv štetnika te kako su se vremenom razvijali sve teži i opasniji oblici. Razlog je veći broj novih i otpornijih organizama koji mogu u potpunosti uništiti urod. Klimatske promjene donose nove izazove - od stresa zbog kojih biljkama pada imunitet pa se teže bore protiv bolesti i nametnika do uvjeta u kojima dolazi do pojave više generacija određenih štetnika nego što je to uobičajeno. 

S obzirom na namjenu, jačinu i kemijski sastav sredstava, oni mogu itekako utjecati na prinos i kvalitetu uroda određene kulture, stoga je odabir pravog vrlo važan.

U moru podataka koji se mogu pronaći, stoji i onaj da je na svjetskom tržištu komercijalno dostupno više od 2.500 različitih pripravaka. Treba napomenuti i da se u Europi želi smanjiti upotreba pesticida zbog čega se velika financijska sredstva ulažu u daljnja istraživanja i razvoj novih.

Tu trebamo Vas. Što je Vama važno kod odabira sredstva za zaštitu bilja? Igra li tu ulogu aktivna tvar, cijena ili nešto treće? Ispunite kratku anketu.


Tagovi

Sredstva za zaštitu bilja Istraživanje Pesticidi Cijena Aktivna tvar Bolesti bilja Štetnici Zaštita bilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !