Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vijesti
  • 27.01.2023. 18:00

Na sud ide šest EU država - nisu spriječili širenje invazivnih vrsta

Od 2015. nisu ništa uradili da spriječe širenje opasnih vrsta koje su do sada napravile štetu vrijednosti 12 milijardi evra. One su i prijetnja po ljudsko zdravlje, mogu izazvati alergije ili biti prenosioci patogena i oboljenja

Foto: Depositphotos/dzophoto
  • 100
  • 10
  • 0

Evropska komisija odlučila je da Sudu EU uputi Bugarsku, Irsku, Grčku, Italiju, Letoniju i Portugal zbog propusta u implementaciji nekoliko odredbi o sprečavanju širenja invazivnih stranih vrsta. Cilj je da se spriječi šteta po biodiverzitet.

Veliki propusti i štete

Kako se navodi u saopštenju, propusti su napravljeni u implementaciji različitih odredbi Uredbe 1143/2014 o sprečavanju i upravljanju unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta IAS.

To su biljke i životinje koje su slučajno ili namjerno unesene, kao rezultat ljudske intervencije, u područje gdje se inače ne nalaze, precizirala je EK. One dovode do gubitka biodiverziteta jer predstavljaju veliku prijetnju domaćim biljkama i životinjama, uzrokujući godišnju štetu evropskoj ekonomiji koja se procjenjuje na 12 milijardi eura.

I zlatošipka je invazivna vrsta (Foto: Marko Trupković)

Nisu ispoštovani rokovi

Navedenih šest zemalja nisu uspostavile, implementirale ili dostavile akcioni plan za rješavanje najvažnijih puteva njihovog unošenja i širenja, stoji u saopštenju.

Grčka i Bugarska još uvijek nisu stvorile ili uključile sistem nadzora, uprkos tome što je rok za provedbu ovih mjera određen za januar 2018. godine.

Uredba EU o IAS-u stupila je na snagu januara 2015., a na listi se sada nalazi 88 vrsta od interesa za blok, kao što su vodeni zumbul, azijski stršljen i rakun. Uredba obavezuje zemlje članice EU da sprovode mjere koje sprečavaju njihovo unošenje u zajednicu, ali ih i otkrivaju te brzo poduzmu mjere iskorjenjivanja.

Vodeni zumbul (Foto: Flickr/Scamperdale)

Invazivne strane vrste mogu dovesti do izumiranja lokalnih, kroz nadmetanje za ograničene resurse poput hrane i staništa, međusobnog razmnožavanja ili širenja bolesti. Takođe, mogu predstavljati veoma značajnu prijetnju po ljudsko zdravlje, izazvati alergije ili biti prenosioci patogena i oboljenja kao što je to slučaj s rakunom. Mogu promijeniti funkcionisanje cijelog ekosistema, ugroziti regulaciju tokova vode, spriječiti kontrolu poplave ili čak umanjiti brojnost oprašivača.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Evropska komisija Invazivne vrste Strane vrste Sud EU Opasnost za ljude Šteta Rakun Vodeni zumbul Azijski stršljen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Ja sam baš prava Hercegovka", kaže nam Amra Dizdarević koja posao "od jutra do sutra", ne bi mijenjala ni za jedan drugi. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivrednice mjeseca.