Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 26.01.2021. 09:30

Na pomolu novi protesti - niske otkupne cijene traže konkretna rješenja

Na sastanku u Gradišci rečeno je da će prvi korak, ukoliko ne bude dogovora sa nadležnim, biti protesti ispred zajedničkih institucija u Sarajevu.

Foto: Bojan Kecman
  • 388
  • 148
  • 0

Nakon dužeg perioda okupili su se predstavnici skoro svih važnijih udruženja poljoprivrednika u RS, od republičkih do lokalnih. Kažu da im je dosta svega i da jedino rješenje vide u novim protestima kako bi nadležni konačno izašli u susret njihovim zahtjevima.

Na sastanku u Gradišci rečeno je da će prvi korak, ukoliko ne bude dogovora sa nadležnima, biti protesti ispred zajedničkih institucija u Sarajevu, a ako oni ne urode plodom, ići će se na blokadu graničnih prelaza.

Zaštitne mjere u toku berbe voća

Po tom pitanju uskoro će biti postignut dogovor sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i iz Federacije BiH koji takođe nisu zadovoljni agrarnom politikom. Proizvođači i dalje imaju primjedbe na rad ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca za koga kažu da je "zalutao" u Ministarstvo koje vodi.

"Nismo zadovoljni radom Ministarstva spoljne trgovine i dok je ovakav saziv ne može ništa da se uradi za zaštitu domaće proizvodnje niti je moguća saradnja udruženja sa ministarstvom", objašnjava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Dodaje kako su njima potrebne zaštitne mjere, odnosno, prelevmani u toku berbe voća i spriječavanje uvoza voćnih kultura kojih u tom momentu imaju dovoljno.

Plavi dizel na nivou cijele BiH

Što se tiče potpora za farmere u Republici Srpskoj, osim insistiranja na zaštiti domaće proizvodnje, koja bi trebalo da se realizuje saradnjom entitetskog sa ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnici udruženja zahtjevaju da se izmijene pojedine odredbe Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi za 2021. godinu, koji bi uskoro trebalo da bude donesen.

U najavi novi protesti, ako nadležni ne odreaguju na zahtjeve poljoprivrednika?

"Tražimo ravnomjerniju i pravedniju raspodjelu podsticaja. Budžet koji će da iznosi 75 miliona KM mora da bude razvojnog karaktera a ne da se sredstva za ove namjene usmjeravaju za seoski razvoj i prerađivačku industriju. U ove svrhe neka se pronađe novac iz ostalih izvora", ističe Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS. Takođe, kako kaže, žele plavi dizel na nivou cijele države, a ne da se iz domaćeg budžeta godišnje izdvaja sedam miliona za regresiranje dizela.

Niske otkupne cijene i konkretna rješenja

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj godinama insistiraju na usaglašavanju Pravilnika o podsticajima sa pravilnikom u Federaciji BiH i Brčko distriktu, u kojem su predviđena veća izdvajanja za stočarstvo.

"Ne može nijedan stočar u RS da za otkupnu cijenu od 1,6 KM tovi svinje ni po 3,5 KM da tovi junad. Isto tako, previše niske otkupne cijene voća i povrća takođe su problem mnogim proizvođačima. Mi smo sad u situaciji da je bolje da se tučemo sa našom policijom nego da nas tuku zelenaši i utjerivači dugova", zaključuje Maljčić.

Primjedbe, ali i konkretna rješenja, poljoprivrednici su dostavili Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS od kojeg očekuju odgovore u najkraćem roku. U međuvremenu će se sa kolegama iz Federacije Bosne i Hercegovine precizirati detalji oko blokada prelaza i mjesta protesta.


Tagovi

Mišo Maljčić Dragoja Dojčinović Blokada graničnih prelaza Agrarna politika Zaštitne mjere Prelevmani Domaća proizvodnja Otkupne cijene


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete