Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvještaj za mart
  • 28.04.2022. 10:30

Na pijacama pazarili više od milion maraka, najviše se kupovalo povrće

Cijene osnovnih životnih namirnica skuplje su gotovo za 100 posto, kako u marketima, tako i na tržnicama

Foto: Julijana Kuzmić
  • 68
  • 33
  • 0

Cijene skoro svih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini ne miruju već mjesecima. One su samo u martu, u odnosu na mjesec ranije, u prosjeku porasle za 2,8 posto. Kad je riječ konkretno o hrani ona je prošlog mjeseca bila skuplja za 2,5 posto u odnosu na februar. Na godišnjem nivou, zabilježeno je poskupljenje od 10,2 posto, odnosno hrana za 14,8 posto.

Na pijacama je primjetno sve manje kupaca, ali i tezgi. Građani sve češće kupuju na grame, a prodavci zbog skupe proizvodnje jaftinije ne mogu prodavati. Cijene osnovnih životnih namirnica skuplje su gotovo za 100 posto, kako u marketima, tako i na tržnicama.

Prema pijačnom barometru u Banjoj Luci su početkom aprila paprike koštale oko 5 maraka, krompir 2 KM, mladi kupus 3 KM, bijeli luk 12 KM, grah 10 KM. Riječ je o najvećim vrijednostima, ovi proizvodi mogli su se kupiti i po nešto jeftinijim cijenama. S druge strane, u Zenici su ove cijene, prema barometru od prije tri dana skoro upola manje. 

Izvještaj Federalnog zavoda za statistiku pokazuje da je vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u FBiH u martu iznosila 1.109.091 KM, što predstavlja povećanje prodaje za 18,8 posto u odnosu na godinu ranije. 

U martu ove godine učešće u ukupnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda na pijacama, posmatrano po grupama proizvoda, bilo je sljedeće: povrće 40,8 posto, voće 20,7 posto, mlijeko i mliječni proizvodi 20,5 posto, perad i jaja 10,3 posto, žita i proizvodi od žita 2,1 posto, te ostali proizvodi 5,6 posto.


Tagovi

Pijaca Tržnica Poljoprivredni proizvodi Voće Povrće Meso Mlijeko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.