• Tehnologija
  • 03.01.2016. 08:30

Na najvećoj farmi salate radit će samo roboti!

Na japanskoj urbanoj farmi roboti će proizvoditi 10 milijuna glavica salate godišnje, a proizvodnja ne ovisi o vremenskim uvjetima!

Foto: spread.com.jp
  • 69
  • 6
  • 0

Zatvoreni sustavi uzgoja, futurističke i besprijekorne high-tech farme već dugo se smatraju kao vrlo moguća budućnost poljoprivredne proizvodnje. Ovakvi sustavi koji imaju minimalan utjecaj na okoliš mogu biti upotrijebljeni u proizvodnji velike količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osobito kod brzo rastućih kultura, kao što je salata.

U svijetu je predstavljena najnovija farma takvoga tipa, s jednom osobinom - upravljana je potpuno od strane robota!

Japanska tvornica povrća

Farme u zatvorenim prostorima, koje su često smještene u nekorištenim urbanim prostorima, više su nalik kemiijskom laboratoriju nego tipičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Umjesto zemlje i blata, ovakve farme koriste najčešće hidroponske ili aeroponske sustave, koji koriste samo vodu i u njoj otopljene hranjive tvari, koji se dovode direktno do golog korijena. Umjesto sunčevog svjetla na ovakvim se farmama koriste LED svjetla, a mnoge od njih za svoj rad koriste obnovljive izvore energije. Stoga, na ovakvim farmama nećete zaprljati ruke!

Jedna od najnovijih primjeraka ovakve farme dolazi iz Japana i to iz poduzeća Spread, koje je cijeli koncept zatvorenih farmi odlučio pomaknuti korak unaprijed. Ovo poduzeće koje već sada vodi nekoliko ovakvih farmi, u 2017. godini planira otvoriti golemu farmu, tzv. tvornicu povrća u blizini grada Kyota, javlja magazin Modern Farmer.

10 milijuna glavica salate godišnje

Proizvodnja će na farmi biti fokusirana na uzgoju salate, a smatra se da će godišnje proizvesti 10 milijuna glavica salate, što je čak tri puta više od dosadašnje najveće Spread-ove farme. A za ovu golemu proizvodnju farma neće zahtijevati ljudsku snagu!

Cijelim proizvodnim procesom trebali bi upravljati roboti, koji će obavljati sve potrebne radnje - od sadnje, presađivanja i berbe. Trenutno još uvijek pokušavaju naći najbolji način kojim će roboti pravilno utvrditi faze klijanja i pravo vrijeme za presađivanje, ali očekuje se da će i taj problem uskoro biti riješen. Farma je već sada opremljena sustavima koji mogu pratiti rast i razvoj, raditi provjeru vlažnosti i temperature te prilagođavati količinu svjetla i nutrijenata.

Proizvodnja hrane jednim pritiskom gumba

Budućnost bi na ovoj farmi uskoro mogla postati sadašnjost - hranu ćemo proizvoditi samo jednim pritiskom gumba.

Prema informacijama magazina Wall Street Journal salata iz ove proizvodnje u trgovinama će se prodavati po istoj cijeni kao i konvencionalna salata, no nakon nekog vremena se očekuje smanjenje cijene. Važno je također spomenuti da ovaj koncept uzgoja ne ovisi o vremenskim uvjetima, a moguće ga je provoditi u prostorima mnogo manjim od konvencionalnih poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: spread.com.jp


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih... Pročitaj više »

Tagovi

Proizvodnja povrća Spread Roboti Poljoprivredna proizvodnja Budućnost Salata Proizvodnja salate


Autorica

Marina Bošnjak

Marina Bošnjak

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi