Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradnja farme
  • 28.06.2016. 12:00

Na farmi Pučenik uskoro norveška goveda!

Na nekadašnjoj svinjogojskoj farmi Pučenik u Bosanskoj Krupi uskoro počinje gradnja moderne farme norveških goveda, a prva upošljavanja očekuju se do kraja godine.

Foto: krupljani.ba
  • 317
  • 31
  • 0

Na nekadašnjoj svinjogojskoj farmi Pučenik u Bosanskoj Krupi uskoro počinje gradnja moderne farme norveških goveda, piše Klix.ba.

Zemljište farme zakupio je vlasnik kompanije Arifagić-Investment, a tamo se trenutno izvode radovi na izgradnji pristupnog puta, dok bi se do kraja jula trebali završiti radovi na neophodnim instalacijama te će uslijediti čišćenje i sanacija nekoliko objekata.

Arifagić je istaknuo kako je trenutni kapacitet farme oko 20 hiljada kvadratnih metara, što je dovoljno za četiri do pet hiljada grla, no da postoje uslovi za proširenjem, zbog čega bi ova farma bila jedna od najvećih u BiH. Arifagić je također naglasio kako bi do kraja ove godine zapolili oko 15, već iduće 30 ljudi, a u narednih pet godina oko 200 ljudi.

Proizvodit će se i koncentrovana stočna hrana

"Detektovano je sve ono što bi u najkraćem roku trebalo uraditi kako bi farma krenula sa radom. Imamo dvije stvari koje trebamo hitno riješiti. Prva je napajanje električnom energijom, što bi do kraja jula trebalo biti riješeno. Poslije toga nam slijedi kopčanje gradskog vodovoda i alternativnog izvora napajanja", kazao je Arifagić.

"Iznajmili smo 260 hektara zemlje i to je ono što mi trenutno imamo i što je kvalitetno, međutim općina je široka pa ćemo se truditi da to zemljište proširimo", kazao je Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.

Dovođenje jakih domaćih investitora na prostor Unsko-sanskog kantona od izuzetnog je značaja za sve njene stanovnike, naglasio je premijer USK Izudin Saračević. Inače, nakon što je preuzela nekadašnju farmu Pučenik u Bosanskoj Krupi, firma Arifagić-Investment kupila je i bivše drvoprerađivačko preduzeće Fana Zas iz Bosanskog Petrovca. Na ovom prostoru planiraju otvaranje pogona za proizvodnju koncentrovane stočne hrane, kao i farme za uzgoj prvoklasnih bikova i rasplodnih junica za potrebe bh. tržišta, ali i zemalja regije.

Izvor: M. Ć./Klix.ba, Foto: krupljani.ba


Tagovi

Pučenik Farma Norveška goveda Zaposlenje Uređenje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]