Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 09.05.2019. 14:00

Mraz u Hercegovini i Gradiški: Najveće štete na krompiru i voću

Potrebno je izvršiti praćenje stanja biljaka u idućim danima i vizuelnim pregledom utvrditi da li je došlo do oštećenja i značajnih šteta od mraza.

Foto: Pixabay/_Alicja_
  • 408
  • 42
  • 0

Na području Hercegovine i Gradiške, u noći između utorka i srijede, 7. i 8.maja, došlo je do pojave mraza, a najniža temperatura izmjerena je u Nevesinju gdje je bilo -5 stepeni Celzijusa. Najveće štete pretrpio je mladi krompir i pojedino voće.

Prema informacijama sa terena, u Nevesinju se temperatura rano jučer ujutro spustila do čak -5 stepeni Celzijusa. Za sada se ne može govoriti o kolikim će ukupnim štetama biti riječ, ali će biti prije svega na voću, navodi Savjetodavna Srpske

U Berkovićima se temperatura, na pojedinim lokacijama (Meča, Blaca), spuštala do -4  stepena Celzijusa, a posljedice su vidljive na mladom krompiru i jagodama. Za sada se ne može govoriti o kolikim ukupnim štetama je riječ, ali će mraz ostaviti određne posljedice na pojedinim kulturama.

U Ljubinju je bilo od -2 do -3 stepena Celzijusa, i, posljedice su, na pojedinim lokalitetima, vidljive na mladom krompiru i višnji.

U visinskim predjelima Foče temperatura se spustila do -4  stepena Celzijusa, gdje se mogu očekivati štete na voću, dok u riječnoj kotlini nije bilo mraza.

U Gacku je temperatura bila od -3 do -4  stepena Celzijusa, a štete će biti prije svega na mladom krompiru.

Na prostoru područne jedinice Gradiška, takođe je  došlo do pojave mraza, a najniže temperature su bile u potkozarskom selu Turjak gdje je stanica zabilježila -2,3 stepena Celzijusa. Nešto manji minus je zabilježen u Jablanici -1,2, u Srpcu -1,03 stepeni Celzijusa, dok u drugim dijelovima, koje pokrivaju prognozno izvještajne metereološke stanice, nije zabilježena temperatura ispod nule.

Značajne štete za sada nisu evidentne, s obzirom da su biljke već bile pripremljene uticajem hladnih i kišovitih dana prije samog mraza.

Potrebno je izvršiti praćenje stanja biljaka u idućim danima i vizuelnim pregledom utvrditi da li je došlo do oštećenja i značajnih šteta od mraza.


Tagovi

Mraz Oštećenja Uzgoj krompira Uzgoj jagoda Štete Praćenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !