Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak ministara
  • 14.05.2017. 15:00

Mraz pokosio jagodičasto i bobičasto voće

Sa resornim kantonalnim ministrima u sjedištu Federalnog ministarstva u Sarajevu sastao se ministar Šemsudin Dedić.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 2.598
  • 216
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je sastanak sa resornim kantonalnim ministrima u sjedištu Federalnog ministarstva u Sarajevu kako bi razgovarali o stanju u poljoprivredi u Federaciji BiH.

Na današnjem sastanku raspravljalo se o planiranim programima poticaja u poljoprivredi u FBiH za 2017. godinu, kao i o realizaciji prošlogodišnjih programa poticaja. Naime, ukupan iznos sredstava utrošen u novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz budžeta FBiH i iz budžeta kantona iznosi 86.444.460,93 KM.

Elementarna nepogoda

Po pitanju nastanka stanja prirodnih nepogoda uslijed niskih temperatura te pojave snijega i mraza diljem Federacije BiH, ministar Dedić je kazao da Ministarstvo trenutno priprema Informaciju o nastalim štetama u poljoprivredi u Federaciji BiH zbog snijega, mraza i niskih temperatura. Ministarstvo će predmetnu Informaciju uskoro dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje. Namjera je da se izmjenama postojećeg Pravilnika o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji podrže poljoprivrednici koji su pretrpjeli štete na već zasađenim površinama u općinama u kojima je proglašena elementarna nepogoda.

Prema informacijama s terena, najveće štete u navedenom periodu elementarnih nepogoda nastale su na zasadima jagodičastog i bobičastog voća.

Nadalje, ministar Dedić je podsjetio da će se, nakon zahtjeva ovog Ministarstva i Vlade FBiH, donesenih zaključaka Parlamenta FBiH, kao i inicijative grupe zastupnika, održati Tematska sjednica u Parlamentu Federacije BiH o stanju u poljoprivredi.

Ministri su danas razmatrali pripremljenu informaciju o stanju u ovoj oblasti, kao i druga pitanja i probleme s kojima se suočava poljoprivredni sektor.

Set novih zakonskih rješenja

Zajednički je usaglašeno kako je potrebno riješiti naslijeđena dugovanja, te putem Razvojne banke Federacije BiH, ili na druge načine, obezbijediti dodatna sredstva za poljoprivredu u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH 2015.-2019.g. Time bi se stekli uslovi za realizaciju mjera (kapitalne investicije, podrška izvozu i druge) koje će doprinijeti održivosti poljoprivrednih gazdinstava, konkurentnosti i daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje.

U nastavku sastanka, ministar Dedić je najavio donošenje seta novih zakonskih rješenja: Zakona o poljoprivredi, Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o veterinarstvu, s posebnim osvrtom na potrebu donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se na što bolji način uredila ova značajna oblast.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Šemsudin Dedić Mraz Poticaji Kantonalni ministri


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...