Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u Ljubini
  • 18.05.2017. 15:55

Mraz načeo, grad uništio sav rod voća i povrća!

"Pao je takav grad da su njive u potpunosti pobijelile i sve što smo posadili uništeno je", kaže jedan od stanovnika Ljubinja koji živi od poljoprivrede.

Foto: trebinje-danas.com
  • 3.824
  • 199
  • 0

Nevrijeme koje je u ponedjeljak, 15. maja pogodilo područje općine Ljubinje i zahvatilo dio Trebinja nanijelo je veliku štetu poljoprivrednicima iz ovog kraja. Nevrijeme praćeno gradom veličine oraha zahvatilo je u ponedjeljak oko 13.00 sati prvo područje općine Ljubinje, a zatim se proširilo i na južni dio Bosne i Hercegovine i tako oko 14.30 sati zahvatilo područje Trebinja.

Ovaj nemili događaj trajao je oko punih sat vremena, a posebno je stradao sjeverni i istočni dio Ljubinjskog polja, gdje je skoro u potpunosti uništeno voće, povrće i duhan.

Nevrijeme u Trebinju

Nevrijeme je u Trebinju također prouzrokovalo štetu, naročito na gradskim krovovima, gdje je vjetar dizao crijep, te lomio grane po ulicama. Brzina vjetra kretala se oko 70 kilometara na sat, a bez struje bila je regija Zubaca, usljed kvara na dalekovodu. Ljubinjski poljoprivrednici kažu da ih je iznenadilo ovo nevrijeme, podsjećajući da su velike štete pretrpjeli i tokom aprilskih mrazeva, kada je nastala šteta bila procijenjena na više od dva miliona maraka.

Općinska komisija izašla je na teren dan nakon olujnog nevremena, te utvrdila konačnu štetu od oko 90.000 KM. Ovim događajem uništene su bilo kakve šanse za oporavak voća, ali i povrća.

Ovogodišnji urod voća u potpunosti uništen

"Pao je takav grad da su njive u potpunosti pobijelile i sve što smo posadili uništeno je", kaže jedan od stanovnika Ljubinja koji živi od poljoprivrede.

Kontaktirali smo još nekoliko stanovnika Ljubinje, koji su nam ispričali svoje priče. Rasim Ismetović ima 47 godina i živi u Ljubinju cijeli svoj život. Skupa sa svojom porodicom, suprugom i djecom bavi se uzgojem jagoda i malina. Kako ističe, ove godine zasadili su dva duluma malina i dulum jagoda, ali je nevrijeme uništilo skoro svaku priliku da se išta od ovoga spasi.

"Već godinama se bavimo uzgojem malina, a prije dvije godine počeli smo sa uzgojem jagoda. Ove godine nas je prvo zahvatio jako mraz i načinio štetu na čitavu poljoprivredu, a sada ovo nevrijeme je uništilo svaku priliku da se išta od ovoga spasi. Urod će biti jako slab, ako ga uopće i bude", priča nam Rasim.

Grad veličine oraha

On dodaje da je u vrijeme kada je nevrijeme počelo bio u kući sa porodicom. Iznenada su čuli jake udarce po krovu kuće, a kada su pogledali van, imali su što i vidjeti. Po cijelom dvorištu je padao grad veličine oraha.

Nevrijeme je donijelo velike probleme

"Ma iznenadilo nas je sviju. Sjedili smo u kući i tek što smo završili sa ručkom, čuli smo neko jako lupanje po krovu. Žena je pogledala kroz prozor i rekla da nešto pada. Kada smo izašli pred vrata, vidjeli smo dvorište pokriveno kuglicama grada veličine oraha. Bilo je strašno", dodaje Rasim.

S druge strane, Selima Salković živi sa mužem i malom bebom. Ona kaže da se već punih šest godina njeno domaćinstvo bavi uzgojem malina, ali i da se bave uzgojem domaćeg voća.

"Mi već šest godina uzgajamo maline, a imamo i svoj voćnjak. Šteta je nastala iznenada i sve je uništeno, baš sve", kaže Rasima.

Rasima dodaje da je pored toga što su uništeni voćnjaci i polje na kojem su maline, štetu pretpio i njihov domaći luk, kao i drugo površe koje su imali u svojoj bašti. "Ma ne znam šta bih rekla više. Najgore u svemu tome je to što su nam nastradale i naše bašte u kojem smo imali luk i drugo povrće. Nemam komentara stvarno, neka nam je dragi Bog na pomoći", nastavlja Rasima.

Štete će se tek zbrajati

Šljive potpuno uništene

Seida i Amir Osmanović imaju veliki voćnjak, na kojem godišnje uzgoje velike količine domaćih jabuka, šljiva, krušaka... Kažu da ove godine šljiva neće imati, a upitno je da li se uopće njihov voćnjak ove godine dati plodove.

"Nema od šljiva ove godine ništa, strašno je to sve bilo. Nije trajalo tako dugo, ali dovoljno da uništi sav naš ovogodišnji trud", priča Seida.

Na njenu rečenicu se nadovezuje i njen suprug Amir, koji dodaje: "Ajde, ja još radim, nekako ćemo proći gubitak, ali žalosno je za one koji baš žive od toga. Kako će taj narod proći ove godine. Uništene su nam i bašte".

Kako saznajemo, danas u Trebinju i Ljubinji prevladava sunčano vrijeme, a stanovnici Ljubinje su na svojim poljima pokušavaju spasiti ono što se spasiti može. Sasvim sigurno je da će se nastala šteta odraziti u velikoj mjeri na stanovnike ove Općine, a kakav će konačan rezultat njihovog truda biti, ostaje da se vidi.

Foto: trebinje-danas.com


Fotoprilog


Tagovi

Ljubinje Nevrijeme Trebinje Poljoprivreda Maline Jagode Voće Povrće Grad


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete